całki nieoznaczone
Piotr student: Oliczyć całkę
| | 2 | | 5 | |
∫(5x2−6x+3 − |
| + |
| ) dx |
| | x | | x2 | |
16 wrz 17:16
Jack:
skorzystaj z liniowości całki: tzn ∫(a+b)dx =∫a dx+ ∫b dx
16 wrz 17:16
Piotr student: | | 2 | | 5 | |
5∫x2−6∫x+3∫dx− |
| ∫dx+ |
| ∫ dx |
| | x | | x2 | |
16 wrz 17:43
Piotr student: Jack zobacz czy do tego momentu jest okej
16 wrz 17:44
;): | | 2 | | 5 | |
Czy ty wyciągasz |
| i |
| przed znak całkowania? |
| | x | | x2 | |
16 wrz 17:54
artur: @Piotr student: jest źle
16 wrz 18:46
Piotr student: | | 2 | | 5 | |
=∫5x2 dx −∫6x dx + ∫3 dx −∫ |
| dx +∫ |
| dx
|
| | x | | x2 | |
| | 1 | |
=5∫x2 dx −6∫x dx +3∫dx −2∫ |
| dx +5∫x−2 dx |
| | x | |
16 wrz 19:07
Piotr student: Trivial proszę o sprawdzenie tej całki czy do tego momentu jest dobrze
16 wrz 19:10
Piotr student: post 19:07
16 wrz 19:11
Trivial: OK..
16 wrz 19:29
Piotr student: jak dalej to liczyć?
16 wrz 19:32
gwiazda: Ze wzoru
16 wrz 19:34
16 wrz 19:34
Piotr student: | | x2+1 | | x1+1 | |
=5* |
| −6* |
| i nie wiem jak zapisać 3∫dx |
| | 2+1 | | 1+1 | |
16 wrz 19:55
Piotr student: Trivial napisz mi jak to napisać proszę chodzi mi o to 3x ale nie wiem dlaczego przypuszczam
proszę o wyjaśnienie tego
16 wrz 20:09
Piotr student: niech mi ktoś pomoże
16 wrz 21:36
ZKS:
| 5 | | 5 | |
| x3 − 3x2 + 3x − 2ln x − |
| + C |
| 3 | | x | |
16 wrz 21:58
Piotr student: a możesz wyjasnić dlaczego 3x pewnie wiem ale proszę o powiedzenie
16 wrz 22:00
ZKS:
A ile wynosi pochodna z 3x?
16 wrz 22:01
Piotr student: 3
16 wrz 22:01
Eta:
bardzo trudne pytanie ...
16 wrz 22:02
ICSP: trudne. Zakładam że 95% ludzi na świecie zapytanych o to powiedziało by "nie wiem"
16 wrz 22:04
ZKS:
16 wrz 22:10
Piotr student: | | 5 | |
mam pytanie odnośnie − |
| nie jaże tego czego jest minus proszę o wytłumaczenie |
| | x | |
19 wrz 17:53
Karla: Ej niech mi ktos pomoże

...W roku 2001 odbyły się wybory do sejmu i senatu. Wśród wybranych
posłów było 88 kobiet, a wśród wybranych senatorów były 23 kobiety.Jaki procent wszystkich
parlamentarzystów stanowią kobiety ? (Parlamentarzystą jest każdy z 460 posłów i każdy ze 100
senatorów). Pomóżcie!
19 wrz 17:57
Piotr student: Trivial chce coś umieć z matmy bardzo proszę cię o wytłumaczenie
19 wrz 17:59
Karla: Ej nie rozumiem tego

pomóżcie...
19 wrz 18:02
Piotr student: | | x−1 | |
na koncu tej całki jest −5* |
|
|
| | −1 | |
a dlaczego jest −
5x proszę o wyjaśnienie Trivial
19 wrz 18:09
Piotr student: staram się proszę o pomoc Trivial
19 wrz 18:11
Karla: Trivial pomóż...proszę
19 wrz 18:13
Trivial:
Całkowanie wielomianu... Przecież tutaj nie ma nic do rozumienia, tylko wykorzystanie
odpowiedniego wzoru.
19 wrz 18:25
Piotr student: | | 5 | | 5 | |
czego jest − |
| a nie + |
| Trivial? |
| | x | | x | |
19 wrz 18:28
Trivial: Bo tak. Podstaw odpowiednio do wzoru.
19 wrz 18:30
Mateusz: ICSP to zakładasz że mamy na świecie tylko 5% matematyków strasznie mało
19 wrz 18:34
Piotr student: z jakiego wzoru Trivial?
19 wrz 18:39
Trivial: Tego wyżej.
19 wrz 18:44
Piotr student: pomiliłem się w znaku i daltego wychodziło mi zle
20 wrz 11:36