zadanie
Kaja: Na pokrycie kosztów wycieczki należy zebrać pieniądze od jej uczestników. Jeżeli każdy uczesnik
wpłaci po 6 zł, to na pokrycie wszystkich kosztów zabraknie 20 zł. Jeżeli każdy wpłaci po 6,50
zł to zostanie 20 zł. Ile osób uczestniczy w wycieczce? Zapisz obliczenia.
Plissss pomóżcie, jestem w 6 klasie
16 wrz 15:37
rupert: Odp. 80 uczestników.
16 wrz 15:47
rupert: x− liczba uczestników
y− zbierana suma pieniędzy
6x=y−20
6,5x= y+20
y=6x+20
6,5x=y+20
6,5x=(6x+20)+20
6,5x=6x+40
6,5x−6x=40
0,5x=40|:0,5
x=80
16 wrz 15:52