matma
mat: Wplacono 500zł na lokatę dwuletnią, przy rocznej stopie 6% i kapitalizacji co pół roku. Po 2
latach stan wynosi:
16 wrz 14:44
rupert: K− wkład pieniężny − 500 zł
n− liczba lat − 2 lata
m− liczba kapitalizacji w roku− 2 kapitalizacje w roku
r− roczna stopa procentowa− 0.06
| | r | | 0.06 | |
x=K(1+ |
| )m*n= 500(1+ |
| )2*2= 500(1+0.03)4=500*1.12= 562, 75 zł |
| | m | | 2 | |
16 wrz 15:07
mat: ok dzięki

i mam jeszcze jedno pytanie, a mianowicie:
5
5 + 5
5 = ?
16 wrz 15:16
gwiazda: 2*55
16 wrz 15:20
mat: ale to i tak trzebaby było doprowadzić do tych samych podstaw albo wykładników, prawda?
16 wrz 15:26
rupert: To tylko przy mnożeniu spełnia swoją funkcję (a*b)x= ax*bx, ax*ay= ax+y
16 wrz 15:32
mat: ok teraz rozumię
16 wrz 15:35