Jack:
Z kryterium Leibniza dla szeregu naprzemiennego mamy spełnione oba warunki:
1. lim
n→∞ a
n=0 (jasno widać, gdyż z mianowniku jest wyższa potęga niż w liczniku)
2. ciąg jest nierosnący
co daje zbieżność.
| | n | | n | |
Dla szeregu ∑n=0∞ |(−1)n |
| |=∑n=0∞ |
| można z kryterium ilorazowego |
| | n2+1 | | n2+1 | |
dobrać inny szereg np. rozbieżny. Jeśli wyjdzie liczba dodatnia (tzn. a∊R
+), wówczas
| | 1 | |
wyjściowy szereg jest również rozbieżny. Weźmy ∑ |
| który jest rozbieżny.
|
| | n | |
| | | | n2 | |
limn→∞ |
| =limn→∞ |
| =1. Zatem szereg nie jest zbieżny, stąd |
| | | | n2+1 | |
nasz szereg jest szeregiem zbieżnym lecz nie będącym zbieżnym bezwzględnie − więc jest
szeregiem zbieżnym warunkowo.