logika
Mila: 1. Dane są zbiory:
A = {x ∈ C : -10 < x ≤ 10}, B = {x ∈ N : x =2k dla pewnej liczby naturalnej k},
C = {x ∈ C : |x| ≤ 10}.
Wówczas:
A. (C \ B) n A = {-10}
B. (A u B) \ C = {}
C. C \ (A n B) = {-10,-9,-8,-7,-6,-5,-4,-3,-2,-1,1,3,5,7,9}
D. (A n C) \ B = {-10-9,-8,-7,-6,-5,-4,-3,-2,-1}
(nie miałam jak zapisać znaków, więc "u" to jest suma zbiorów, a "n" to iloczyn zbiorów)
2. Niech D
n oznacza zbiór wszystkich dzielników liczby n. Wyznacz zbiory:
a) D
24 n D
18 b) D
24 u D
18 c) D
18 \ D
24
3. Dane są zbiory: A = (2; +∞), B = <0; 10), C = (7; 12>. Zapisz w postaci przedziału
zbiory:
a) C \ ( A u B) b) (A n C) \ B c) R \ (A \ B)
Proszę was.... ja zupełnie tego nie rozumiem
7 mar 18:33
Ola: Proszę
7 mar 19:10
b.: (C \ B) = zbiór wszystkich elementów C, które nie należą do B,
czyli tutaj
C\B = <-10,0) u (0,2) u (2,4) u (4,6) u (6,8) u (8,10).
no teraz trzeba wziąć część wspólną z A, czyli
C\B n A = (-10,0) u (0,2) u (2,4) u (4,6) u (6,8) u (8,10).
więc równość A. jest nieprawdziwa
itd.
2.
Wypisz dzielniki (naturalne?) liczb 24 i 18.
Zbiór a) to zbiór tych liczb, które są dzielnikami 24 oraz są dzielnikami 18.
Zbiór b) to zbiór tych liczb, które są dzielnikami 24 lub są dzielnikami 18.
to popróbuj...
7 mar 19:45
Ola: Dzięki za drugie zadanie, bo zrozumiałam, ale pierwszego nadal nie wiem. A i jeszcze
trzecie...?
7 mar 21:52
mm: Weźmy to 3 zadanie:
na jednej osi liczbowej zaznacz trzema kolorami i o różnej wysokości te przedziały.
7 mar 21:58
mm: Teraz w a)
najpierw popatrz jaka jest suma zbiorów A i B, czyli to co należy do A i do B
7 mar 22:00
mm: AuB=<0; ∞)
Teraz C\(AuB), czyli są te punkty, które należą do C i nie należą do AuB
7 mar 22:01
mm: czyli C\(AuB)=zb. pusty
7 mar 22:02
mm: rozumiesz? b) i c) robisz podobnie
7 mar 22:02
Ola: Nom rozumiem

dzięki

mam tylko jedno pytanie jak w c) wychodzi A \ B = (10,+∞) i jak
to ma być R \ (A \ B)?
7 mar 22:32
Ola: A no i nadal pytanie, jak zrobić zad1?
7 mar 22:39
mm: A\B=<10; ∞) !
7 mar 22:58
mm: teraz od zbioru liczb rzeczywistych odejmujesz zb. <10;∞)
inaczej dopełnienie zbioru (A\B), co oznaczamy (A\B)'
czyli R\(A\B)=(-∞;10)
7 mar 23:00
mm: W zad.1. najlepiej najpierw wypisać sobie elementy tych zbiorów czyli
7 mar 23:01
Ola: 
7 mar 23:02
mm: zb. A to te liczby całkowite, które mieszczą się w przedziale (-10; 10>
zatem A={-9;-8;-7;-6; ... 7;8;9;10}
7 mar 23:03
mm: B to liczby parzyste ale tylko nieujemne, ponieważ najmniejsze k jakie mozemy podstawic
to najmniejsza liczba naturalna czyli 0 stad x = 0, dalej x= 2 dla k=1 itd
B={0; 2; 4; 6; ...}
7 mar 23:05
mm: zb C to liczby całkowite z przedziału <-10;10> (z def. wart. bezwzględnej-interpretacji
geometrycznej)
C={-10; -9; -8; ... 8; 9; 10}
7 mar 23:06
mm: mamy trzy zbiory wyznaczamy poszczególne działania
(C\B)={-10; -9; -8; -7; -6; -5; -4; -3; -2; -1; 1; 3; 5; 7; 9}
(C\B)nA={-9; -8; -7; -6; -5; -4; -3; -2; -1; 1; 3; 5; 7; 9} i analogicznie reszta
7 mar 23:10
7 mar 23:12
mm: na przyszłość polecam www.korki24h.pl
7 mar 23:13
Ola: 
super
7 mar 23:17