Zbadać ekstremum funkcji uwikłanej
Energetyk: x3+y3−3xy2+3=0
Prosiłbym o obliczenie tego wraz z punktami co krok po kroku należy wykonać.
Z góry dziękuję za pomoc
16 wrz 02:12
AS:
Ekstrema funkcji wielu zmiennych
Dana jest funkcja z = f(x,y)
Warunek konieczny ekstremum w punkcie P(xo,yo)
f ’x (xo,yo) = 0 i f ’y (xo,yo) = 0
Warunek wystarczający
1. f’x(xo,yo) = 0 i f’y(xo,yo) = 0
2. W(xo,yo) = f ’xx(xo,yo)*f ’yy(xo,yo) – [f ’xy(xo,yo)]2 > 0
przy czym
gdy f ’xx(xo,yo) < 0 w punkcie (xo,yo) maksimum lokalne
gdy f ’xx(xo,yo) > 0 w punkcie (xo,yo) minimum lokalne
Jeśli W(xo,yo) = 0 przypadek wątpliwy,badać osobno
Jeśli W(xo,yo) < 0 w punkcie (xo,yo) brak ekstremum
16 wrz 10:01
Trivial:
Powinno być chyba 1. ... i f'y(x0,y0) ≠ 0?
16 wrz 10:10
Trivial: Przy założeniu, że mamy funkcję uwikłaną x→y.
16 wrz 10:10
Trivial:
Aha już wiem. Wszystko OK, tylko, że autorowi postu chodziło o ekstrema funkcji uwikłanej.
16 wrz 10:14
Trivial:
Polecenie jest niekompletne. Brakuje informacji o tym, czy jest to funkcja x→y, czy y→x.
16 wrz 10:15