BUs
Wdot: Oblicz z jaka srednia predkoscia autobus przejechal 120 km wiedzac ze gdyby jechal z
predkoscia srednia o 10 km/h wieksza to czas przejazdu bylby krotszy o 36 min
7 mar 18:28
Basia: rozwiązuję
7 mar 19:48
Basia:
v - prędkość
t - czas przejazdu
v+10
t-36min = t - (36/60 )h = t - (3/5)h
s = 120 = v*t
s = 120 = (v+10)*(t - 3/5)
t = 120/v
(v+10)*(120/v - 3/5) = 120
120 - 3v/5 + 1200/v - 6 = 120
-3v/5 + 1200/v - 6 = 0 /*5v
-3v2 + 6000 - 30v = 0 /:(-3)
v2 + 10v - 2000 = 0
Δ = 100 + 8000 = 8100
√Δ = 90
v1 = (-10-90)/2 = -50 niemożliwe, bo prędkość nie może być ujemna
v2 = (-10+90)/2 = 40
odp. vśr = 40 km/h
7 mar 19:55