iloczyn 2 wartości bezwzględnych równających się wartości bezwzględnej
Marcin: proszę o wytłumaczenie w miarę możliwości i z góry dziękuje
to jest przykład wymyślony przeze mnie bo po prostu chciałbym wiedzieć jak zrobić takie
zadanie
|x+3| +|x-2| = |x+5|
7 mar 17:19
mlody: Musisz kazda wartos bezwzgledna rozbic na przypadki np 1. x+3≥0 u x-2<0 u x+5≥0 chodzi o
to zeby rozpatrzec wszystkie istniejace mozliwosci. niektore wyjda sprzeczne
7 mar 17:35
Bogdan:
Zaraz podam najprostszy sposób rozwiązania zadania, proszę o chwilkę cierpliwości
7 mar 17:39
mlody: Mowisz o tym bezposrednio z przedzialami Bogdan ?
7 mar 17:40
Bogdan:
Moment, chcę to ładnie zapisać. Oczywiście, że z przedziałami
7 mar 17:42
Marcin: a jesli robilbym to metoda ze wyznaczam miejsca zerowe to moge np napisac ze miejsca
zerowe to -3,2,-5 i rozdzielic to na przedzialy od (-
∞,-5> od (-5,-3> od (-3,2> i od
(2,
∞) i potem to rozwiazywac czyli sprawdzac czy x nalezy do przedzialu

czy to by bylo
bledne rozumowanie

? ( dziekuje mlody za szybka odpowiedz)
7 mar 17:44
Bogdan:
|x+3| +|x-2| = |x+5|
(-∞, -5) <-5, -3) <-3, 2) <2, +∞)
---------------- -5 --------------------- -3 --------------------- 2 ------------------>
Dla x € (-∞, -5): -(x + 3) - (x - 2) = -(x + 5)
-x - 3 - x + 2 = -x - 5
x = 4 sprzeczność
Dla x € <-5, -3): -(x + 3) - (x - 2) = x + 5
-x - 3 - x + 2 = x + 5
x = -2 sprzeczność
Dla x € <-3, 2): x + 3 - (x - 2) = x + 5
x + 3 - x + 2 = x + 5
x = 0
Dla x € <2, +∞): x + 3 + x - 2 = x + 5
x = 4
Odp.: x = 0 lub x = 4
7 mar 18:00
Marcin: dziękuje Bogdanie

chyba już zrozumiałem jak to robić

podobne zadanie było teraz na
próbnej maturze w styczniu i nie wiedziałem jak je zrobić i dostałem tylko chyba 1 punkt
7 mar 18:04
Bogdan:
Tak samo rozwiązuje się nierówności z wartościami bezwzględnymi, do odpowiedzi
bierze się sumę wszystkich otrzymanych przedziałów.
7 mar 18:08