matematykaszkolna.pl
Przekontna rombu ma 6 cm kwadratowych.Oblicz pole tego rombu Malwina: Przekontna rombu ma 6 cm kwadratowych.Oblicz pole tego rombu emotikonka;
7 mar 16:27
Malwina: jak to zrobic:(emotikonka?
7 mar 16:28
Malwina: Pomuszcie proszeemotikonka
7 mar 16:30
Bogdan: Przede wzystkim przekątna, ponadto długość przekątnej nie wyraża się w cm2
7 mar 16:30
Bogdan: Piszemy pomóżcie
7 mar 16:31
Malwina: Tak wiem
7 mar 16:31
Malwina: Wiesz może jak to zrobićemotikonka?
7 mar 16:34
Malwina: PROSZEemotikonka!
7 mar 16:39
Bogdan: Podaj jeszcze raz pełną treść zadania, wydaje mi się, że czegoś nie dopisałaś. W tej postaci, którą podałaś, nie można zadania rozwiązać.
7 mar 16:46
tim: Jak napiszesz poprawnie długość przekątnej, możemy obliczyć. Nie może być 6 cm2.
7 mar 16:46
Bogdan: Długość jednej przekątnej nie wystarczy do obliczenia pola rombu
7 mar 16:49
Malwina: Inaczej nie moge tak pan podał treść zadaniaemotikonka a tego w ksiązce nie ma
7 mar 16:50
Malwina: To jeszcze raz napisze Przekątna rombu ma 6 cm .Oblicz pole tego rombu. A teraz dobrzeemotikonka
7 mar 16:52
Proszę o pomoc: Podstawą graniastosłupa jest romb o kącie ostrym 60 stopni. Wysokość graniastosłupa jest równa dłuższej przekątnej jego podstawy. Oblicz długość krawędzi podstawy, jeżeli jego objętość wynosi 12. Czy ktoś wie jak to zrobić? Wiem, że tam trzeba podstawić na pole trójkąta, ale dalej?
7 mar 16:55
Bogdan: Powtarzam, długość jednej przekątnej nie wystarczy do obliczenia pola rombu, potrzebna jest jeszcze jedna informacja o tym rombie.
7 mar 16:56
Malwina: Więcej informacji nie mam tak mi nauczyciel podaje zadania i nic nie rozumiem:(
7 mar 16:58
milka: wystarczy i ja wiem jak i zaraz ci to udowodnię
7 mar 16:59
Malwina: To może inne zadanieemotikonka Jedna przekątna rombu jest równa 16 cm a druga jest o 4 cm krudsza odniej.Oblicz pole tego rombu
7 mar 17:02
Malwina: Oki bardzo Dziękujeemotikonka
7 mar 17:02
Bogdan: e, f - długości przekątnych rombu. Pole rombu P = (1/2) * e * f e = 16, jeśli druga przekątna jest krótsza o 4, to ma długość 12. Podstaw do wzoru na P w miejsce liter e i f liczby 16 i 12.
7 mar 17:12
Milena: Dziękujeemotikonka
7 mar 17:13
mlody: Co do tego poprzedniego zadania to zgadzam sie z Bogdanem jest za malo informacji na temat tego rombu. Powinno byc cos jeszcze
7 mar 17:16
Malwina: Ale nie ma:(
7 mar 17:19
milka: Więc to pierwsze wyglada tak: przekatne rombu przecinają sie pod katem prostym i dziela na połowy jedna przekatna dzieli romb na dwa trójkaty równoramienne. Więc jezeli spojrzysz na to w ten spsob ze połowa podanj przekątnej jest wysokością trójkata to mozemy wtedy łatwo policzyć drugą przekatna która jest jednoczesnie podstawą naszego trójkata. 6:2=3, więc wysokośc trójkata h=3. Wzór na wysokośc w trójkacie równoramiennym ma postać h=a2:2. Podstawiamy h=3 i mamy równanie z którego wyliczmy a=32. Więc a=druga przekatna. Jeden ze wzorów na pole rombu P=d1*d2. Czyli P=32*6=182 cm kwadratowych * oznacza mnożenie, d1 i d2 przekatne rombu podobnie w drugiim zadaniu d1=16 d2=16-4=12 P=16*12=192 cm kwadratowych
7 mar 17:19
mlody: A moze zle zapisalas to co nauczyciel dyktowal spytaj kolezanek moze one maja inaczej.
7 mar 17:20
milka: Oj pole 1/2*d1*d2 więc w pierwszym P=92 w drugim P=96 Sory za pomyłkę ale to z pośpiechu
7 mar 17:21
milka: jak widzisz Bogdanie i mlody informcji jest wystarczajaca 3majcie sie
7 mar 17:21
mlody: Po pierwsze to wzor chyba ci sie nie zgadza bo na przekatne jestP= 1/2d1*d2. I cos mi tu nie pasuje z ta wysokoscia .
7 mar 17:25
Bogdan: Wzór na wysokośc w trójkacie równoramiennym ma postać h=a2:2 ? Nie ma takiej zależności, a wzór a2/2 jest wzorem na długość połowy przekątnej kwadratu, a nie rombu, chyba, że romb jest kwadratem, ale takiej informacji w zadaniu nie ma. Jeśli w zadaniu jest mowa o rombie, a nie o kwadracie i podana jest długość jednej przekątnej rombu, to nie wiemy, ile wynosi długość drugiej przekątnej. Podkreślam milko, że w zadaniu jest mowa o rombie, nie o kwadracie.
7 mar 17:32
mlody: Mowilem ze ten wzor jest cos nie tak. I dalej zgadzam sie z Bogdanem ze jest za malo danych.
7 mar 17:33
Bogdan: Jak widzisz milko informacji jest za mało, 3maj się emotikonka
7 mar 17:35
tim: Ja również zgadzam się z Bogdanem. Malwino, nie przepisuj bo jest źle.
7 mar 18:06
milka: Chłopaki jak macie jakieś watpliwosci to zajrzyjcie sobie w tablice matematyczne. bogdan jezlei wezmiesz dwa trójkaty róznoramiennie i je połaczysz podstawami to co widziszemotikonka? ja kwadrat! malwina przepiuj smialo i jeszcze dostaniesz piatke za pomysł.
7 mar 18:17
milka: A teraz przeproście he he
7 mar 18:21
Milka5: Dziękujeemotikonkaemotikonkaemotikonka
7 mar 18:21
mlody: Ja mam jeszcze dwa pytania a pozniej moge przeprosicemotikonka
7 mar 18:23
mlody: Dlaczego przyjmujesz tam katy rowne 90? bo rozumiem ze jak tobie powstaje kwadrat to masz wszedzie 90 bo to oczywiste a drugie to czy laczysz dwa trojkaty równoramienne czy roznoramienne?
7 mar 18:25
milka: Przekątne w rombie przecinaja sie pod katem prostym. Łącze dwa trójkaty równoramienne oczywiście, bo romb ma równe bokiemotikonka Widze ze wczesniej napisalam roznoramienne ale to literówka przy pisaniu.
7 mar 18:30
Bogdan: milko, jeśli ktoś bierze dwa trójkąty różnoramienne i łączy je podstawami i potem widzi kwadrat, to niewątpliwie ma zeza (co to jest trójkąt różnoramienny?) Połączenie podstawami dwóch trójkątów o ramionach różnej długości daje nie kwadrat, a deltoid. Połączenie podstawami dwóch trójkątów o ramionach równej długości daje nie kwadrat, a romb. Tylko w jednym przypadku połączenie trójkątów podstawami daje kwadrat, te trójkąty są równoramienne, kąty przy podstawie mają miarę 45o, a przeciwległy do podstawy kąt jest prosty, bo jak wiesz - kwadrat ma wszystkie kąty wewnętrzne proste, a romb nie, chyba, że jest kwadratem.
7 mar 18:32
mlody: Hmm ale mi sie wydaje ze po polaczeniu tych 2 trojkatow nie koniecznie musi wyjsc kwadrat. Jednak moge sie myslicemotikonka
7 mar 18:33
mlody: No i teraz Bogdan zakonczyl ten tamat bo tego ze on jest kwadratem nie mozesz przyjac. Niestety milko twoje rozwiazanie nie jest dobreemotikonka
7 mar 18:35
lukasz: Pierwszy raz jestem na tym forum i ... jest śmiesznie xD - oczywiście, że nie mie musi wyjść kwadrat, a obliczenie pola rombu, znając długość jednej przekątnej jest absolutnie niemożliwe emotikonka
7 mar 18:36
Basia: Dziecino jest nieskończenie wiele różnych trójkątów równoramiennych o takiej samej podstawie, bo wystarczy, żeby wierzchołek leżał na symetralnej podstawy. Który wybrałaś emotikonkaemotikonkaemotikonkaemotikonkaemotikonkaemotikonkaemotikonka Proponuję żebyś sobie narysowała taki o podstawie 6 (przekątna rombu) i wysokości np.10; a potem taki o podstawie 6 i wysokości 15 itd. Jak już te rysunki wykonasz to przeproś Bogdana i Młodego emotikonkaemotikonkaemotikonkaemotikonkaemotikonkaemotikonkaemotikonka Oni nie mają za co. Naprawdę wiedzą lepiej.
7 mar 18:38
Basia: Witaj Łukaszu ! Czasem jest nawet bardzo śmiesznie, ale nie zawsze.
7 mar 18:39
milka: Romb ma wszytkie boki równe, takemotikonka ponieważ przecinają sie pod katem prostym to polowa przekatnej jest wysokością trójąkata! I tyle wystracza! Wzór jest poprawny, bo jest w tablicach matematycznych! Studiowałam matematyke wiec mi uwierzcie. Bogdan tam zrobiłam literówkę, bo skoro romb ma równe boki to trójkat jest równoramienny
7 mar 18:43
Bogdan: Dobry wieczór Basiu. Sama widzisz, z czym dzisiaj się walczę. Walczę z ignorancją. Miłego wieczoru emotikonka
7 mar 18:46
Basia: Potrafię narysować również nieskończenie wiele trójkątów równoramiennych o wysokości 3 i nieskończenie wiele rombów o przekatnej 6. Przestań się kretyńsko upierać ! Weż kartkę papieru, ołowek i rysuj zamiast idiotyzmy wypisywać. A skoro jest więcej niż jeden romb spełniający warunki zadania, to nie ma ono rozwiązania. Koniec, kropka. emotikonkaemotikonkaemotikonkaemotikonka!
7 mar 18:52
Basia: Witaj Bogdanie ! Nie napiszę z czym walczysz, bo Jakub mnie z forum wyrzuci za używanie niecenzuralnych wyrażeń! Proponuję zostawić tę panią w błogim przekonaniu, że jest najmądrzejsza na świecie i zająć się innymi zadankami. Również miłego wieczoru.
7 mar 18:55
Basia: Nie na darmo mój kolega z roku wzdychał sobie smętnie "O Polsko jakich Ty masz magistrów". Mam nadzieję, że tych studiów nie skończyłaś, bo wstydziłabym się przyznać do swojego magisterskiego tytułu i swojego uniwersytetu. Wprawdzie miałam na pierwszym roku koleżankę, która prostej pochodnej policzyć nie umiała. Wszyscy się zastanawiali jakim cudem się na te studia dostała. Jednak jak szybko się dostała tak szybko się rozstała, bo pierwszej sesji nie doczekała. Nawiasem mówiąc Bogdan też jest matematykiem z "papierkiem" co najmniej magisterskim.
7 mar 19:04
milka: PRZEPRASZAM....skorzystałam ze wzoru który jest tylko dla trójkata prostokatnego. Sory ze wciskalam wam kit. Ciesze sie ze ma tu ktoś czujność. Zwracam honor i kajam sie na kolanach.
7 mar 19:17
milka: a teraz ide popłakac w kącie za karę
7 mar 19:19
Basia: Nie płacz ! Cieszymy się, że się połapałaś o co nam chodzi.
7 mar 19:33
Bogdan: No cóż, nie trzeba być absolwentem wyższej uczelni, bo nawet gimnazjalista wie, że pole rombu wyraża się mędzy innymi wzorem: P = (1/2) * d1 * d2, gdzie d1, d2 są długościami jego przekątnych. W tym wzorze wyraźnie występują długości dwóch przekątnych. Gdyby pole rombu uzależnione było tylko od jednej przekątnej, to ten wzór nie zawierałby symboli dwóch przekątnych. Strach pomyśleć o obowiązkowej maturze z matematyki w sytuacji, gdy uczniowie otrzymują wiedzę (chociażby na tym forum) od takich specjalistów z zapewnieniem: " ... przepisuj śmiało i jeszcze dostaniesz piątke za pomysł ..." Tyle ode mnie w tej sprawie.
7 mar 19:34
Basia: Niestety muszę się z Tobą zgodzić ! Ale parę ostrych słów pomogło !
7 mar 19:41
Basia: No i jak Ci się podoba ? Malwina tu Bogu ducha winna oczywiście !
7 mar 23:22
Zbyszek: Mamy materiał na nowy odcinek "Szkoda gadać". Tak poza tym przypomniał mi sie Pan Giertych, który wymyślił tę pamiętną amnestie(...). Na szczęście są ludzie kompetentni jak Basia czy Bogdan....Dzięki Bogu...
8 mar 00:45
Basia: Dziękujemy za miłe słowa.
8 mar 00:47
daniel: Słuchajcie zal mi tego xD 52 lubicie mnie prawda?
16 maj 16:06
K+K: Bardzo się cieszę że wprowadzono obowiązkową maturę z matematyki. Dzięki temu może niektórzy ludzie chociaż trochę zaczną myśleć a nie wykuwać na pamięć.... Tyle ode mnie w tej sprawie..
16 maj 17:45
Podolowwe: Jest ktoś?! Jeśli tak to pomuszcie mam romb taki jak u simsów diamęcik i nadole jest 7 cm a wysokości jest 16 cm obliczyć pole musze plis pomuszcie bo niezdam!
18 cze 23:45
Janek191: Jeżeli podana jest długość jednej przekątnej rombu, to oznacza , że druga jest taka sama , czyli romb jest kwadratem. ( e = f)
 1 
P =

e2 = 0,5 *( 6 cm)2 = 0,5*36 cm2 = 18 cm2
 2 
=============================================
19 cze 09:01