.
elelka: Prosta k przechodzi przez punkt A=(3,0) i jest nachylona do osi OX pod kątem 60 stopni.
Prosta l przechodzi przez punkt B=(9,0) i jest prostopadła do prostej k. Obie proste
przecinają się w punkcie C.
a)Znajdź równanie prostej k.
b) Znajdź równanie prostej l
c) Oblicz współrzędne punktu C.
d) Znajdź równanie prostej zawierającej dwusieczną kąta BAC.
7 mar 15:34
mlody: Zobacz tgα=a wiec tg60o=a poniej wstawisz do ogolnego rownania prostej y=ax+b pkt A i
masz prosta k
b) to wystarcy ze wiesz ze jesli te proste sa prostopadle to a*c=-1 i ponownie wstawiasz
pktB do rownania prostej y=cx+d
c) jak bedziesz miala rownania prostych to wstawiasz je do ukladu rownan i wyliczasz x i
y i masz pkt C
To powinno ci pomoc
7 mar 15:40
elelka: pomogło dziękuje
7 mar 16:16