trudna geomeria jak dla mnie
Agnieszka: Romb o kacie ostrym 60 obraca sie wokół boku. Oblicz pole powierzchni i objetosc
otrzymanej bryly wiedzac ze dlugosc boku rombu jest rowna a.
7 mar 15:29
Agnieszka: proszeo pomoc bo jakos niemam pojecia co do tej bryly obrotowej na rombie...
7 mar 16:59
Agnieszka: nadalm nie wychodzi



help me....
7 mar 18:58
Mariusz: rozwiązuje
7 mar 19:34
Mariusz: rozwiązuje
7 mar 19:34
Mariusz: na początku musimy policzyć wysokość
mając dany kąt i bok możemy wyliczyć że sin 60=h/a
h=(a√3)/2
już teraz możemy obliczyć objętość
πr2*a
r=h
πh2*a= objetość
(3πa3)/4 - objętość
teraz bierzemy sie za pole
dla ułatwienia dzielę bryłę na trzy części (dwie jednakowe są)
licze najpierw pole pierwszej części ( tej środkowej)
wynosi ono
2πh*a = a2√3π
teraz licze dwóch pozostałych
2*πha = a2√3π to jest z wzoru na pole powierzchni bocznej stożka
czyli P= 2a2√3π
7 mar 19:43
Agnieszka: dziekuje Ci slicznie

wynik ksiazkowy

jupi

a czy mogę Cie jeszcze prosic o pomoc

?
7 mar 19:52
Mariusz: oczywiście
jeśli tylko będe w stanie pomóc
7 mar 20:02
Agnieszka: Napewno!
Przekatna rownolegloboku poprowadzona z wierzcholka kata rozwartego ma dlugosc 18 cm i
dzeli ten kat na katz o miarach 45 i 75. Oblicz pole rownolegloboku. Wznik przedstaw w
postaci a + b√c gdzie a,b,c sa liczbami naturalnymi
7 mar 20:47
7 mar 21:55
Basia: Czy to 162 + 54√3 to odpowiedź do drugiego zadania ?
Mnie wychodzi zupełnie co innego.
7 mar 22:15
Agnieszka: tak do tego rombem
i jeen wynik wyszed 81
√3 drugi 162.......... nie umiem

/
7 mar 22:26
Basia:
łatwo zauważyć, że kąt rozwarty równoległoboku to 75+45 = 120 ⇒ kąt ostry = 60
z tw.sinusów mamy
sin60 / d = sin45 / b = sin75 / a
√3/2d = √2/2b
√3/d = √2/b
b√3 = d√2
b = d√2 / √3
b = 18√2 / √3 = 18√6 / 3 = 6√6
b = 6√6
-------------------------
sin75 = sin(30+45) = sin30*cos45 + sin45*cos30 =
(1/2)*(√2/2) + (√2/2)*(√3/2) =
√2/4 + √6/4 = (√2 + √6)/4
sin60 / d = sin75 / a
sin60*a = sin75*d
(√3/2)*a = [(√2+√6)/4]*18
(√3/2)*a = [(√2+√6)/2]*9
a = (√2+√6)*(9/2)*(2/√3)
a = 9(√2+√6) / √3
a = 9√3*(√2+√6) / 3
a = 3*(√6 + √18)
a = 3(√6 + 3√2)
h - wysokość opuszczona na a
sin60 = h/b
h = b*sin60
h = (6√6)*(√3/2) = 6√18 / 2 = 3√18 = 9√2
P = a*h
P = 3*(√6 + 3√2)*9√2 = 27*(√12 + 3*2) = 27*(2√3 + 6) =
54√3 + 162 = 162 + 54√3
czyli jednak dobrze
musiałam się przedtem pomylić
7 mar 22:26
Agnieszka: soryy z rowoleglobokiem tego co napisalam jako 2
7 mar 22:28
mlody: Basia! Prosze wejdz na zadanie ktore wystawil polii!
7 mar 22:31