Oblicz pole trójkąta i równoległoboku
nitronium: Oblicz pole:
a) trójkąta
b) równoległoboku
mając dane długości dwóch jego sąsiednich boków, oraz miarę kąta ostrego zawartego między
nimi. wykorzystaj wzór P=1/2*a*h*sinα
7 mar 14:24
Bogdan:
a - podstawa trójkąta i podstawa równoległoboku,
b - ramię trójkata i ramię równoległoboku,
h - wysokość trójkąta i wysokość równoległoboku,
α - miara kąta zawartego między podstawą i ramieniem
h/b = sinα => h = bsinα
Pole trójkąta Ptrókąta = (1/2) * a * h = (1/2) * a * bsinα
więc Ptrókąta = (1/2)absinα
Pole równoległoboku Prównoległoboku = a*h = a * bsinα
więc P{równoległoboku} = absinα
7 mar 15:16