co to za ułamek?
Anna: Dwucyfrowy licznik pewnego ułamka konczy się cyfrą 4, a dwucyfrowy mianownik cyfrą 3.
Jeżeli licznik tego ułamka powiększymy o 2, a mianownik o 9, to ułamek nie zmieni swojej
wartości. Co to za ułamek?
7 mar 14:23
Bogdan:
a, b - cyfry ze zbioru {1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9}, zera nie uwzględniamy (dlaczego?)
10a + 4 10a + 6
---------- = --------------
10b + 3 10b + 12
100ab + 120a + 40b + 48 = 100ab + 30a + 60b + 18
20b = 90a + 30
b = (9a + 3) / 2
Szukamy takiej cyfry a, aby b było też cyfrą.
dla a = 1 otrzymujemy b = 6.
Jeśli weźmiemy inną wartość a, to b nie będzie cyfrą.
14/63 = 2/9 oraz (14 + 2) / (63 + 9) = 16/72 = 2/9
Odp.: 14/63
7 mar 15:36