Pomocy
Robert: Zaznacz w układzie współrzędnych zbiór punktów, których współrzędne spełniają warunek:
1\2x + 2 < y < 5
y(większe bądź równe) -3x - 1
7 mar 13:56
Basia: czy to jest (1/2)*x czy 1 / (2x) ?
7 mar 20:18
Robert: To jest jedna druga x tylko nie wiedziałem jak zapisac
7 mar 20:31
Basia: albo (1/2)*x albo x/2
7 mar 20:38
Robson: (1/2)*x
7 mar 20:39
Robert: całość ułamka *x
7 mar 20:41
Basia:
narysuj prostą y = (1/2)*x + 2 i prostą y=5
pierwszy obszar to część wspólna tego co leży
powyżej prostej y = (1/2)*x + 2 i tego
co leży
poniżej prostej y=5 (to będzie
wnętrze kąta wyznaczonego przez te
proste, czyli kąt bez ramion)
teraz narysuj prostą y = -3x -1
drugi obszar to to co leży
powyżej prostej y = -3x -1
wraz z tą prostą czyli
półpłaszczyzna wyznaczona przez tę prostą
7 mar 20:44
Basia:
zapis (1/2)*x i x/2 są równoważne
można pisać tak lub tak
1 1*x
--- * x = ------ = x/2
2 2
7 mar 20:46