Potrafi ktos to zrobić?
Paula: Znajdź obraz punktu A=(1,2) w symetrii osiowej względem prostej k: y= 2x + 4
oraz
Znajdź obraz punktu A=(1,-2) w symetrii osiowej względem prostej k: y= 3x + 1
7 mar 13:53
mlody: musisz uzyc wzoru na odleglosc pk od prostej i one powinny byc rowne czyli
d(A;k)=d(k;A')
To powinno pomoc jesli nie to napisz.
7 mar 16:20
Bogdan:
Można tak rozwiązać to zadanie:
1. Wyprowadzamy równanie prostej k1: y = a1x + b1 prostopadłej do prostej k
i przechodzącej przez punkt A.
2. Wyznaczamy punkt S(xo, yo) będący punktem przecięcia prostych k i k1.
3. Wyznaczamy punkt A'(xA', yA') będący obrazem punktu A w symetrii osiowej
względem prostej k, wiedząc, że S jest środkiem odcinka AA'.
7 mar 17:08
mlody: no tez mozna ale wydaje mi sie ze tu jest wiecej liczenia bo u mnie masz juz gotowy wzor
i tylko podstawiasz tylko tez trzeba to dobrze zrobic.
7 mar 17:13
Bogdan:
No to spróbujmy zacząć sposobem, który proponujesz.
Prosta k: 2x - y + 4 = 0,
punkt A = (1, 2),
|2*1 - 1*2 + 4| 4
odległość punktu A od prostej k: d = ----------------- = -----
√4 + 1 √5
I co dalej mlody proponujesz zrobić?
Wykonaj obliczenia, które wg Ciebie dadzą rozwiązanie i sprawdź, czy ta
droga jest taka prosta.
7 mar 17:23
Paula: Bardzo Wam dziękuje

Prosze o podanie dokładnych metod i najlepiej gotowego rozwiązana
7 mar 18:07