rozwiaz
Kasia: Rozwiąż nierówność: a) lx−1l ≤4 b) lx+1l ≥5
13 wrz 23:13
13 wrz 23:24
Kasia: żebym ja to jeszcze rozumiała
13 wrz 23:25
ICSP: masz szczęście że na
Etę trafiłaś
13 wrz 23:26
Kasia: dlaczego? z tej strony która podała nic mi nie pomogło
13 wrz 23:28
ICSP: gdyż Eta jest bardzo miła i często rozwiązuje zadania prawie do końca a nie tak jak jest u
mnie w zależności od humoru.
13 wrz 23:31
Eta:
| a|
≤ b <=> a
≤ b i a ≥ −b |a|
≥ b <=> a
≥ b lub a ≤ −b
tu wybierasz część wspólną a tu sumę przedziałów
teraz
1/ podaj jak rozwiązujesz..... sprawdzimy

a jak 2/ .............
13 wrz 23:32
Kasia: eee.....
13 wrz 23:33
Kasia: jestem tępa i nadal nic nie rozumiem
13 wrz 23:34
Eta:
Hehe
ICSP ........cóż za miłe słowa

( ostatnio pisałeś o mnie zupełnie coś innego
13 wrz 23:35
ICSP: kiedy? Dzisiaj?
Dzisiaj ktoś się pode mnie podszywał
13 wrz 23:37
Jack:
ja kiedyś w podobnym tonie oceniałem Twoją pomoc,
Eta, pamiętasz?
13 wrz 23:37
ICSP: Jack to ty się dzisiaj pode mnie podszywałeś?
13 wrz 23:39
Jack:
a jak myślisz...?
13 wrz 23:40
ICSP: To ty

Jak mogłeś
13 wrz 23:41
Jack:

nie zgadłeś!
13 wrz 23:41
Eta:

a) |x−1| ≤ 4 <=> x−1 ≤ 4 i x−1 ≥ −4
x ≤4+1 i x ≥ −4+1
x ≤ 5 i x ≥ −3
x€ < −3, 5>
b) |x+1| ≥ 5 <=> ........... dokończ, napisz jak rozwiązujesz
13 wrz 23:42
ICSP: W takim razie obstawiam
Triviala.
To musiał być ktoś z "elity" forum
13 wrz 23:43
Eta:
hehe, "
elity"
13 wrz 23:44
13 wrz 23:50
ICSP: prawie:
x+1 ≥ 5 i x+1 ≤ − 5
13 wrz 23:52
Eta:
x+1≥ 5 lub x+1 ≤ −5
13 wrz 23:53
Jack:
"elyyyta" − i nie podskoczysz
13 wrz 23:54
Kasia: x+1≥5 i x+1 ≤−5
x≥5−1 i x≤−5+1
x≥4 i x≤−4
x<0> dobrze

13 wrz 23:54
Eta:

niestety, ale źle

spójnik
lub to bardzo ważne,bo wybieramy teraz sumę
przedziałów
x≥ 4
lub x ≤ −
6
x€( −
∞, −6> U < 4,
∞)
14 wrz 00:03
Eta:
na rys, ma być −1 ( szara)
14 wrz 00:04
Kasia: teraz to już w ogóle nic nie czaje
14 wrz 00:10
Eta:
gdybyś była w zasięgu mojej ręki,to byś wszystko "czaiła"

póki co idź do spania ,bo jutro do szkoły !
Dobranoc, miłych snów
14 wrz 00:18
Kasia: ale muszę to na jutro znaczy na dziś zrobić
14 wrz 00:18
ICSP: masz dwa przykłady zrobione. Zajrzyj ewentualnie jutro to się doszkoli resztę.
14 wrz 00:21
14 wrz 00:22
14 wrz 00:23
Kasia: ta to mogę, siedzieć przez miesiąc i tak nic z tych znaczków nie zrozumiem
14 wrz 00:24
ICSP: zrozumiesz. To zależy od tego czym jest zwrócony do x.
14 wrz 00:25
Eta:
a)
≤ −−− jesteś mała , czyli siedzisz w domku między liczbami −3 i 5
zatem x€ <−3, 5>
b) ≥ −−− jesteś większa , czyli idziesz poza domek na lewo lub na prawo od liczb −6 i 4
zatem x€ ( −
∞, −6< U < 4,
∞)
jasne?
14 wrz 00:31
Eta:
14 wrz 00:38
Eta:
Jest
Gustlik !
zaraz "łopatologicznie" Ci wytłumaczy

pozdrawiam
14 wrz 00:40
Kasia: jestem głupsza niż myślałam
14 wrz 00:44
Kasia: jak łopatologicznie?
14 wrz 00:44
Kasia: x+1≥ 5 x+1≤−5
x≥5−1 x≤−5−1
x≥4 x≤−6
teraz dobrze?
14 wrz 00:49
Eta:
tak , ale brakuje spójnika lub , bo masz znak ≥
czyli idziesz poza domek na lewo i na prawo
zatem odp: x€ ....... napisz
14 wrz 00:51
Kasia: jaki spójnik?
14 wrz 00:57
Gustlik: ad a) lx−1l ≤4
Najpierw znajduje rozwiązania, jak w równaniu − liczba spod znaku wartości bezwzglednej jest
przenoszona na prawą stronę i zmienia znak, a liczba z prawej strony raz jest dodawana, a raz
odejmowana:
x=1+4 lub x=1−4
x=5 v x=−3 − to będą końce przedziałów
Przy znakach >, ≥ przedziały idą "na boki", a przy znakach <, ≤ − "do środka", przy znakach <>
sa otwarte, a przy znakach ≤≥ są domknięte przy liczbach, jak we wszystkich nierównościach.
Czyli tutaj "do środka" i domknięty, bo jest znak ≤, a więc x€<−3, 5>.
b) lx+1l ≥5
x=−1+5 v x=−1−5
x=4 v x=−6
Mamy znak ≥, a więc przedziały są "na boki" i domknięte, zatem x€−∞, −6>U<4, +∞)
14 wrz 01:01
Eta:
Gustlik,
Godzio .... zlitujcie się nad tą Kasią , bo ja już nie mam siły
14 wrz 01:02
Eta:
14 wrz 01:03
Gustlik: Eta, z tym domkiem to świetny pomysł

Pozdrawiam
14 wrz 01:04
Kasia: zaraz miasto zbudujecie
14 wrz 01:07
Eta:

.... no ja tak tłumaczę, czyli ... "łopatologicznie"
14 wrz 01:11
ICSP: a rozpatrzyliście możliwości po której stronie jest x

|x+2| > 5 to jest to samo co 5 < |x+2|
znak jest w drugą stronę
14 wrz 11:47
Trivial:
ICSP, zgadłeś że to ja.

Napisałem ten jeden post.
14 wrz 11:53
ICSP: wiedziałem że to ty

Tylko ty jesteś średnio normalny
14 wrz 11:54
Trivial:
Akurat wyświetlałem forum na innym komputerze. Byłem jako gość. Widziałem jakiś temat, ale nie
miałem zamiaru zostać, więc myślę − podszyję się! Ale za kogo?
ICSP będzie idealny, bo to
zauważy na pewno. No i masz.
14 wrz 11:58
ICSP: Trudno było nie zauważyć:
"podstawienie x
2 +1"

Dobrze że nie dałeś kompletnego rozwiązania
14 wrz 12:00
Trivial: Jakbym dał kompletne rozwiązanie to by było za proste do wykrycia.
14 wrz 12:02
Trivial: Aha i nie trzeba być z 'elyty', żeby to wiedzieć. Takie rzeczy się wie po pierwszej lekcji
całek.
14 wrz 12:12