Ratujcie
Ewaa: Trójkąt o wierzchołkach A=(3,6), B=(1,-5), C=(3,4) przekształcono przez symetrię względem
punktu C. Znajdź współrzędne wierzchołków otrzymanego trójkąta A' B' C'.
7 mar 13:49
mlody: C' bedzie tyle co C a dalej mozesz wektorami to zrobic ze np dlugosc wektora |AC|=|A'C|
Powinno ci to pomoc jesli nie to pisz.
7 mar 17:09
Ewaa: a mógłbyś napisac mi gotowe rozwiązanie? Bardzo potrzebne na juz
7 mar 18:08
mlody: Zobacz wektor AC=[0;-2],a wektor CA'=[x'-3;y'-4] jezeli one maja byc sobie rowne to
x'-3=0 czyli x'=3 a y'-4=-2 czyli y=2. Rozumiesz?
7 mar 18:15
mlody: Pozniej wez wektor BC=CB' i znwou BC=[2;9] a CB'=[x'-3;y'-4] i podobnie jak w poprzednim.
7 mar 18:16
Ewaa: a jak wyliczyć ze wektor AC=(0,-2) ? i tak dalej..
7 mar 20:36