Odejmij wyrażenia
Aga: Proszę o pomoc.
Odejmij wyrażenia:
13 wrz 22:13
think: jak w ułamkach musisz doprowadzić do wspólnego mianownika
13 wrz 22:19
Aga: Wiem jakie będą wspólne mianowniki
1. x(x−1)(x+1)
2. x(x−2)(x+2)
Tylko nie mogę rozpisać tych liczników.
13 wrz 22:26
Gustlik: Rozłóż wszystkie mianowniki na czynniki:
ad 1)
| x+2 | | x−5 | | x+2 | | x−5 | |
| − |
| = |
| − |
| =
|
| x2−1 | | x2−x | | (x−1)(x+1) | | x(x−1) | |
teraz ustalasz wspólny mianownik, "zbierając" czynniki z obu mianowników, te które się
powtarzaja, uwzględziasz 1 raz, porównujesz ze starymi mianownikami i patrzysz, co "doszło" w
poszczególnych mianownikach, to samo musi "dojść" w licznikach − mnozysz liczniki przez to, co
"doszło".
| | x(x+2) | | (x−5)(x+1) | |
c.d. = |
| − |
|
|
| | x(x−1)(x+1) | | x(x−1)(x+1) | |
wymnóż teraz nawiasy w licznikach, zrób to działanie na jednej kresce ułamkowej (uwaga:
wszystkie składniki licznika z drugiego ułamka zmienia znaki, bo między ułamkami jest minus, a
minus przed ułamkiem działa na jego licznik tak, jak na nawias). Myślę, ze sobie poradzisz.
14 wrz 00:49
Gustlik: Aha − jeszcze dziedzina: x≠0, x−1≠0, x+1≠0, D=R\{−1, 0, 1} − wszystnie czynniki z mianowników
muszą byc ≠0.
14 wrz 00:50