Óblicz logarytm
g~~: Witam ! Prosze o pomoc z tym przykladem, nie prosze az tak o zrobienie go w calosci, lecz o
podanie wskazowek. Z gory dzieki
Log45 * log56 * log67 * log 78 =
13 wrz 21:52
TOmek: log104*5=5*log104
logabc=c*logab
13 wrz 21:57
g~~: Tylko skad te "10" skoro to nie jest logarytm dziesietny ?
13 wrz 22:01
TOmek: log10a=loga
13 wrz 22:04
g~~: tam nie ma 10 przy podstawie, tam jest 4 , w nastepnym 5 w kolejnym 6 i ostanim 7. Nie wiem czy
to wina mojego zapisu, ale nie mialem jak tutaj innaczej zapisac.
13 wrz 22:05
TOmek: aha, no źle to zapisałes stąd nie wiedziałem ocb:
log
45*log
56*log
78=
| log56 | | log57 | | log56*log57 | |
| * |
| = |
| |
| log52 | | log52 | | (log52)2 | |
brak pomysłu mam, moze ktoś lepszy cos wymysli.
13 wrz 22:16
sushi_ gg6397228:
zamien wszedzie na podstawe 10 w logarytmie
13 wrz 22:18
Eta:
sprowadź wszystkie do logarytmu dziesiętnego
| | log5 | | log6 | | log7 | | log8 | |
|
| * |
| * |
| * |
| =...... teraz uprość i dokończ |
| | log4 | | log5 | | log6 | | log7 | |
13 wrz 22:20
TOmek: | log5 | | log6 | | log7 | | log8 | |
| * |
| * |
| * |
| |
| log4 | | log5 | | log6 | | log7 | |
| 1 | | 1 | | 1 | | log8 | | log23 | |
| * |
| * |
| * |
| = |
| = |
| log4 | | 1 | | 1 | | 1 | | log22 | |
13 wrz 22:22
g~~: Kompletnie nic z tego nie rozumiem, jak mam sprowadzic wszystkie logarytmy do logarymtu
dziesietnego ?
13 wrz 22:45
13 wrz 22:49