funkcja wykładnicza
Niki: równania wykładnicze
7* 3x+1 − 5x+2 = 3x+4 − 5x+3
zaczęłam to robić tak:
7* 3x * 3 − 5x * 52 = 3x * 33 − 5x * 53
21* 3x − 25* 5x = 81* 3x − 125* 5x
czy to jest dobrze ?
no ii.. co dalej ?
13 wrz 21:49
sushi_ gg6397228:
wyrazenia z 3x na prawa strone, a z 5x na lewa strone
13 wrz 21:53
Niki: ymm i co dalej ?
totalnie zgłupiałam i nie mam pomysłu..
13 wrz 22:12
sushi_ gg6397228:
jak masz np:
21x− 25y=81x−125y
to z "x" na jedna strone, z "y" na druga,
potem podzielic przez ile sie da i zapisac jak to bedzie
13 wrz 22:15