wielomiany
karola: Sprawdź,czy istnieją takie a i b, dla których wielomian P(x)=W(x)−G(x)*H(x) jest wielomianem
zerowym.
W(x)=x3+4x2+x−6, G(x)=x+2, H(x)=x2+ax+b
prosze pomóżcie
13 wrz 21:43
karola: Czy ktoś wie, jak to rozwiązac?
13 wrz 22:11
Nikka: W(x) = G(x)*H(x)
Wykonaj mnożenie wielomianów po prawej stronie, uporządkuj potęgi, porównaj współczynniki przy
odpowiednich potęgach x po obu stronach znaku równości− otrzymasz układ równań, z którego
obliczysz a i b.
x3 + 4x2 + x − 6 = (x + 2)*(x2 + ax + b)
13 wrz 22:53
ICSP: lub rozkładasz wielomian W(x)
W(x) = x3 + 4x2 + x − 6 = x3 + 2x2 + 2x2 + 4x − 3x − 6 = x2(x+2) + 2x(x+2) − 3(x+2) =
(x2 + 2x − 3)(x+2)
Od razu widać ile równa się a i b
Jednak najszybszą metodą jest sprawdzenie czy liczba −2 jest pierwiastkiem wielomianu W(x)
jeżeli jest a i b istnieje jeżeli nie jest a i b nie istnieje. Ponieważ nie pytają nas o
wartości tylko o sprawdzenie będzie to najszybsza metoda.
Niech mnie ktoś poprawi jeśli się mylę.
13 wrz 23:30
Gustlik: ICSP − przy "nie pasujących" współczynnikach szybciej jest rozłożyć W(x) na czynniki
schematem Hornera. Może w zapisie jest dłużej, ale jak nie widać proporcji między
współczynnikami, to jeden uczeń na miliard wpadnie, jak porozbijac te wyrazy, żeby "pasowały"
do siebie.
1 4 1 −6
−2 1 2 −3 0
(x+2)(x2+2x−3) teraz widać, ile wynosi a i b.
14 wrz 13:53
ICSP: ale ogólnie mój tok rozumowania poprawny?
14 wrz 13:54
Gustlik: Poprawny, tylko troche dookoła świata, bo mało kto wpadnie na takie pogrupowanie
współczynników.
15 wrz 18:58