parametr m
zadanie: wyznacz wartosci p i q tak aby p i q byly pierwiastkami rownania x2+px+q=0
13 wrz 21:23
think: czyli można to równanie zapisać w postaci
(x − p)*(x − q) = 0
x2 − qx − px + pq = 0
x2 + x(−p − q) + pq = 0
i ten wielomian ma być równy wielomianowi x2 + px + q czyli odpowiednie
współczynniki mają być równe:
−p − q = p ⇒ 2p = −q
pq = q ⇔ q − pq = 0 ⇔ q(1 − p) = 0 ⇔ q = 0 v p = 1
jeśli q = 0 to p = 0
jeśli p = 1 to q = −2
13 wrz 22:17
Eta:
Można też z wykorzystaniem wzorów Viete
'a
a=1, b= p, c= q x
1=p, x
2=q
p+q= −p i p*q= q
rozwiązując ten układ otrzymujemy
p=0 v p= 1
q= 0 v q= −2
13 wrz 23:19
zadanie: nie rozumiem skad im wyszly tam w ogole liczby?
24 wrz 15:30
Basia:
rozwiąż sam układ równań, który napisała Eta
p+q = −p
p*q = p
to zrozumiesz skąd
24 wrz 15:32
zadanie: q=−p−p→q=−2p
p*(−2p)=p→−2p2=p→p2=p/−2→p=−2
dobrze? inaczej nie umiem
24 wrz 15:57
zadanie:
24 wrz 16:16
zadanie: moglby ktos napisac mi etapy rozwiazywania tego ukladu bo mi wychodzi to co pisalem wczeniej
24 wrz 16:31
TOmek: p*q=p / : p ⇒ p=1
p+q=−p
1+q=−1
q=−2
p=1
q=−2
p i q mogą być także równe 0. Sprawdźmy czy sie zgadza.
p*q=p dla p=0
0*q=0
q=0
0+q=0
q=0
q=0
p=0
24 wrz 16:35
zadanie: nie rozumiem p*q=p /

to jest q=1


? wiec dlaczego p=1?
24 wrz 17:12
zadanie: / : p
24 wrz 17:12
ICSP: a ja nie wiem który ukłąd mam rozwiązać. TOmek podaje inny. Eta inny
24 wrz 17:20
zadanie: Ety
24 wrz 17:49
Basia:
to ja się pomyliłam przy przepisywaniu równania Ety
ma być:
p*q = q
p+q = −p
z równania p*q =q nie wynika, że p=1 bo może być na przykład 5*0 = 0
1.
q=0
p+0 = −p
2p =0
p=0
2.
q≠0
p*q = q /:q
p = 1
1+q = −1
q = −2
24 wrz 17:51
ICSP: p+q = −p
q*p = q ⇔ q*p − q = 0 ⇔ q(p−1) = 0 ⇔ q = 0 v p−1 = 0 ⇔ q = 0 v p = 1
dla q = 0 p = 0
dla p = 1 q = −2
Powtórz układy równań bo ten układ równań jest chyba jednym z prostszych jakie robiłem w
liceum.
24 wrz 17:52