matematykaszkolna.pl
Pomocy Kasiulka: Prostokąt przekształcono przez symetrię względem punktu leżącego na jego przekątnej. Określ położenie tego punktu, jeśli pole części wspólnej tego prostokąta i jego obrazu jest równe 1/4 pola prostokąta.
7 mar 13:46
Basia: a, b - boki prostokąta ABCD S - środek symetrii (załóżmy, że lezy na BC) częścią wspólną prostokata i jego obrazu jest prostokąt, którego przekątna jest równa x = 2BS; ponadto prostokąt bęcdący częścią wspólną jest podobny do prostokąta ABCD y, z - boki prostokata, który jest częścią wspólną y/a = z/b az = by z = by / a ------------------- y*z = (a*b)/4 y*(by/a) = (a*b)/4 by2/a = ab/4 /*a :b y2 = a2/4 y = a/2 ----------------- z = (b*a/2)/a = ab/2a z = b/2 ------------------- x2 = y2 + z2 x2 = a2/4 + b2/4 x2 = (a2+b2) / 4 = d2/4 gdzie d = BD x = d/2 BS = x/2 = d/4 ------------------------ punkt S leży w odległości d/4 od jednego z wierzchołków prostokąta (niekoniecznie B, bo takie rozumowanie można przeprowadzić wybierając dowolny wierzchołek)
7 mar 20:36
Kasiulka: dziękuje
7 mar 20:49
Kasiulka: a mam jeszcze pytanie.. robiąc rysunek punkt S musi leżec na środku tej przektąnej?
7 mar 20:53
Basia: absolutnie nie; gdyby S leżał w punkcie przecięcia przekatnych obraz A'B'C'D' pokrywałby się z ABCD (sprawdź na rysunku, że tak jest); S jest "w połowie połowy" przekątnej P - punkt przecięcia przekatnych ⇒ PS = SB (albo SA,SC,SD)
7 mar 21:19
Kasiulka: dziekuje Ci bardzo
7 mar 21:52
Kasiulka: a dałabyś rade wytłumaczyć mi jak zrobic do tego rysunek?
7 mar 22:03
Kasiulka: y*(by/a) = (a*b)/4 by2/a = ab/4 <--- skąd się tu wzieło by2\a ? dlaczego nie by * y2 \a skoro w nawiasie mnoze każdy przez y
7 mar 22:19
Basia: już Ci napisałam; P - punkt przecięcia przekątnych S - środek odcinka AP (lub BP lub CP lub DP) no a jak się przekształca w symetrii środkowej to chyba wiesz A,S,A' leżą na tej samej prostej; A i A' są po przeciwnych stronach punktu S i SA = SA' i tak samo dla B,C i D zresztą w każdym podręczniku masz to pokazane na rysunkach, a ja tu rysunku nie zrobię (patrząc na rysunki łatwiej zrozumieć)
7 mar 22:31
Basia: liczbę y mnożysz przez ułamek by/a czyli y razy licznik; mianownik bez zmian czyli y*b*y/a = b*y2/a
7 mar 22:34
Kasiulka: no wlasnie nie wiem jak sie to przekształca emotikonka
7 mar 22:36
Kasiulka: jestem zielona z matmy emotikonka a zadania musze miec na już
7 mar 22:39
Basia: no dokładniej już Ci tego nie jestem w stanie napisać Kasiu ten znak "/" to znak dzielenia 2*(1/2) to nie jest (1*2)/(2*2) tylko (2*1)/2 = 2/2 = 1 to chyba rozumiesz 2 razy po pól chleba to cały chleb i tak jest zawsze liczbacałkowita * (licznik / mianownik) = ( liczbacałkowita*licznik ) / mianownik 5* ( 2/3) = (5*2)/3 = 10/3 7*(1/14) = (7*1) / 14 = 7/14 = 1/2 (bo skracamy przez 7) i tak dalej
7 mar 22:46
Kasiulka: tak to wiememotikonka ale chodzi mi o sam rysunek i przekształcanie w symetri srodkowej i osiowej
7 mar 22:48
Basia: napisałam Ci wyżej jak się przekształca w symetrii środkowej S - środek symetrii; A - punkt do przekształcenia rysujesz prostą AS mierzysz cyrklem AS i taki sam odcinek odmierzasz na pr.AS po drugiej stronie punktu S to będzie A' B \ \ --------------A----------S----------A'----------------------- \ \ B' w symetrii osiowej względem prostej a jest tak: rysujesz prostą prostopadłą do a i przechodzącą przez A S - punkt przecięcia pr.a i prostej prostopadłej A' leży na prostopadłej po drugiej stronie pr.a tak, że SA = SA' B | A | | | | | a ------S|------------------ |---------------------------------------- | | | | A' | | B' i tak dalej
7 mar 22:57
Kasiulka: to już chyba wiem emotikonka dziekuje
7 mar 23:02
Kasiulka: x2 = (a2+b2) / 4 = d2/4 gdzie d = BD x = d/2 BS = x/2 = d/4 jeszcze jedno mam pytanie.. juz ostatnie chybaemotikonka skad to sie wzieło?
7 mar 23:15
Basia: z tw.Pitagorasa d - przekatna prostokąta boki prostokata i przekatna tworzą trójkat prostokątny a,b to przyprostokatne; d - przeciwprostokatna czyli d2 = a2 + b2 ----------------------------- wcześniej masz wyliczone y i z (czyli boki prostokata, który jest cz.wspólną) y = a/2 z = b/2 x - to przekatna tego małego prostokata x2 = (a/2)2 + (b/2)2 = a2 / 22 + b2 / 22 = a2 / 4 + b2 / 4 = (a2 + b2) / 4 = d2 / 4 x2 = d2 / 4 = d2 / 22 = (d/2)2 x = d/2
7 mar 23:34