Pomocy
Kasiulka: Prostokąt przekształcono przez symetrię względem punktu leżącego na jego przekątnej.
Określ położenie tego punktu, jeśli pole części wspólnej tego prostokąta i jego obrazu
jest równe 1/4 pola prostokąta.
7 mar 13:46
Basia:
a, b - boki prostokąta ABCD
S - środek symetrii (załóżmy, że lezy na BC)
częścią wspólną prostokata i jego obrazu jest prostokąt, którego przekątna jest równa x =
2BS;
ponadto prostokąt bęcdący częścią wspólną jest podobny do prostokąta ABCD
y, z - boki prostokata, który jest częścią wspólną
y/a = z/b
az = by
z = by / a
-------------------
y*z = (a*b)/4
y*(by/a) = (a*b)/4
by2/a = ab/4 /*a :b
y2 = a2/4
y = a/2
-----------------
z = (b*a/2)/a = ab/2a
z = b/2
-------------------
x2 = y2 + z2
x2 = a2/4 + b2/4
x2 = (a2+b2) / 4 = d2/4 gdzie d = BD
x = d/2
BS = x/2 = d/4
------------------------
punkt S leży w odległości d/4 od jednego z wierzchołków prostokąta (niekoniecznie B, bo
takie rozumowanie można przeprowadzić wybierając dowolny wierzchołek)
7 mar 20:36
Kasiulka: dziękuje
7 mar 20:49
Kasiulka: a mam jeszcze pytanie.. robiąc rysunek punkt S musi leżec na środku tej przektąnej?
7 mar 20:53
Basia: absolutnie nie; gdyby S leżał w punkcie przecięcia przekatnych obraz A'B'C'D' pokrywałby
się z ABCD (sprawdź na rysunku, że tak jest);
S jest "w połowie połowy" przekątnej
P - punkt przecięcia przekatnych ⇒ PS = SB (albo SA,SC,SD)
7 mar 21:19
Kasiulka: dziekuje Ci bardzo
7 mar 21:52
Kasiulka: a dałabyś rade wytłumaczyć mi jak zrobic do tego rysunek?
7 mar 22:03
Kasiulka:
y*(by/a) = (a*b)/4
by2/a = ab/4 <--- skąd się tu wzieło by2\a ?
dlaczego nie by * y2 \a
skoro w nawiasie mnoze każdy przez y
7 mar 22:19
Basia:
już Ci napisałam;
P - punkt przecięcia przekątnych
S - środek odcinka AP (lub BP lub CP lub DP)
no a jak się przekształca w symetrii środkowej to chyba wiesz
A,S,A' leżą na tej samej prostej; A i A' są po przeciwnych stronach punktu S i SA = SA'
i tak samo dla B,C i D
zresztą w każdym podręczniku masz to pokazane na rysunkach, a ja tu rysunku nie zrobię
(patrząc na rysunki łatwiej zrozumieć)
7 mar 22:31
Basia:
liczbę
y mnożysz przez ułamek
by/a
czyli
y razy licznik; mianownik bez zmian
czyli
y*b*y/a =
b*y2/a
7 mar 22:34
Kasiulka: no wlasnie nie wiem jak sie to przekształca
7 mar 22:36
Kasiulka: jestem zielona z matmy

a zadania musze miec na już
7 mar 22:39
Basia: no dokładniej już Ci tego nie jestem w stanie napisać
Kasiu ten znak "/" to znak dzielenia
2*(1/2) to nie jest (1*2)/(2*2) tylko (2*1)/2 = 2/2 = 1
to chyba rozumiesz 2 razy po pól chleba to cały chleb
i tak jest zawsze
liczbacałkowita * (licznik / mianownik) = ( liczbacałkowita*licznik ) / mianownik
5* ( 2/3) = (5*2)/3 = 10/3
7*(1/14) = (7*1) / 14 = 7/14 = 1/2 (bo skracamy przez 7)
i tak dalej
7 mar 22:46
Kasiulka: tak to wiem

ale chodzi mi o sam rysunek i przekształcanie w symetri srodkowej i osiowej
7 mar 22:48
Basia: napisałam Ci wyżej jak się przekształca w symetrii środkowej
S - środek symetrii; A - punkt do przekształcenia
rysujesz prostą AS
mierzysz cyrklem AS i taki sam odcinek odmierzasz na pr.AS po drugiej stronie punktu S
to będzie A'
B
\
\
--------------A----------S----------A'-----------------------
\
\
B'
w symetrii osiowej względem prostej a jest tak:
rysujesz prostą prostopadłą do a i przechodzącą przez A
S - punkt przecięcia pr.a i prostej prostopadłej
A' leży na prostopadłej po drugiej stronie pr.a tak, że SA = SA'
B
|
A |
| |
| | a
------S|------------------ |----------------------------------------
| |
| |
A' |
|
B'
i tak dalej
7 mar 22:57
Kasiulka: to już chyba wiem

dziekuje
7 mar 23:02
Kasiulka: x2 = (a2+b2) /
4 = d2/4 gdzie d = BD
x = d/2
BS = x/2 = d/4
jeszcze jedno mam pytanie.. juz ostatnie chyba

skad
to sie wzieło?
7 mar 23:15
Basia:
z tw.Pitagorasa
d - przekatna prostokąta
boki prostokata i przekatna tworzą trójkat prostokątny
a,b to przyprostokatne; d - przeciwprostokatna
czyli
d2 = a2 + b2
-----------------------------
wcześniej masz wyliczone y i z (czyli boki prostokata, który jest cz.wspólną)
y = a/2
z = b/2
x - to przekatna tego małego prostokata
x2 = (a/2)2 + (b/2)2 = a2 / 22 + b2 / 22 = a2 / 4 + b2 / 4 =
(a2 + b2) / 4 = d2 / 4
x2 = d2 / 4 = d2 / 22 = (d/2)2
x = d/2
7 mar 23:34