silnia
Dorotaz: Proszę o sprawdzenie czy dobrze zrobiłam
(n−2)!n! = (n−2)!n(n−1)(n−2)! = 1n(n−1)
(n+1)! * n!(n−1)! = (n+1)! * n(n−1)!(n−1)! ={n+1)n
(n+1)! * (n−1)!n!2 = (n+1)! *(n−1)!n!*n! = (n+1)!*(n−1)!n(n+1)!*n(n−1)!
= 1n2
mam nadzieję, że dobrze widać,
13 wrz 20:58
sushi_ gg6397228:
1ok.
drugie źle
3 źle
13 wrz 21:01
Dorotaz: no to fatalnie, a moge prosić o pomoc
13 wrz 21:05
sushi_ gg6397228:
| (n+1)! n! | | (n+1)! n*(n−1)! | |
| = |
| = (n+1)!* n |
| (n−1)! | | (n−1)! | |
3.
tak trzeba rozpisac
n! * n! = n!* (n−1)! * n −−> mianownik
a tak licznik −−> (n+1)!* (n−1)!= n! * (n+1)* (n−1)!
podstaw i skroc
13 wrz 21:10
Dorotaz: (n+1)!x n!(n−1)!= (n+1)!*n*(n−1)!(n+1)n(n−1)! = (n+1)!(n+1) =
(n+1)n!(n+1) =n!
a teraz to drugie jest dobrze?
13 wrz 21:13
Dorotaz: o dziekuje teraz zauważyłam , widzę, że mam z tym problem
13 wrz 21:14
Dorotaz: a teraz to nawymyślałam w tym drugim, koszmar
13 wrz 21:21
sushi_ gg6397228:
przeciez zadanie drugie juz zrobilem i zapisalem o 21.10
13 wrz 21:25
sushi_ gg6397228:
i pisz U a nie u przy ułamkach
13 wrz 21:26
Dorotaz: dobrze, dzieki
13 wrz 21:33
Dorotaz: wiem, zadanie drugie widziałam, ale zobaczyłam później, dziekuje bardzo juz poprawiłam
13 wrz 21:35