Liczba 1 jest podwójnym pierwiastkiem wielomianu
Mariusz: Liczba 1 jest podwójnym pierwiastkiem wielomianu W(x)=x4−2x3+ax+b. Oblicz resztę z dzielenia
wielomianu W(x) przez dwumian x+2
13 wrz 20:50
Eta:
a=2 b= −1 R= 27
13 wrz 20:55
Mariusz: możesz mi to wytłumaczyć
13 wrz 20:59
Eta:
jeżeli znasz pochodne? .... zadanie liczy się bardzo prosto
jeżeli liczba r jest pierwiastkiem dwukrotnym wielomianu ... to jest też pierwiastkiem jego
pochodnej
i mamy W(1)=0 to 1−2+a+b=0 => a+b= 1
W
'(1)=0 , W
'(x)= 4x
3 −6x
2+a W
"(1)= 4−6+a=0 => a=2
zatem b= −1
W(x)= ......
reszta z dzielenia W(x) przez (x+2) jest równa :
W(−2) = ......
i to wszystko
13 wrz 21:06
Mariusz: a bez pochodnych da się to policzyć
13 wrz 21:10
Eta:
dzielenie schematem Hornera W(x) : ( x−1)
1 −2 0 a b
1 1 −1 −1 a −1
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
1 −1 −1 a−1 a+b−1
1 −1−1+a−1=0 i
a+b −1=0 bo x= 1 jest pierwiastkiem dwukrotnym
a=2 i b= −1
W(x)=....
W(−2) = R
13 wrz 21:43