Basia:
Ponieważ symetria środkowa jest izometrią (tzn.zachowuje długość i równoległość odcinków
tzn. A'B' = AB i A'B' || AB) obrazem trójkata równobocznego o boku a musi być trójkat
równoboczny o takim samym boku a.
A,B,C - wierzchołki trójkąta
CC
1 - wysokość
w tr.równobocznym C
1 jest środkiem AB
S - środek symetrii i równocześnie środek CC
1
obrazem punktu C musi być zatem punkt C
1 czyli C' = C
1
obrazem punktu C
1 musi być zatem punkt C czyli C
1' = C czyli C będzie środkiem odcinka
A'B'
A'C' = AC i A'C' || AC
B'C' = BC i B'C' || BC
z tego wynika, że odcinki AC i B'C' przetną się w punkcie D, który jest środkiem AC
a odcinki BC i A'C' przetną się w punkcie E który jest środkiem BC
częścią wspólną jest romb CDC'E
jego przekątne to
CC' = h = a
√3/2 i
DE=a/2
obliczenie pola nie powinno już być problemem