think: funkcja parzysta, to taka, dla której f(x) = f(−x)
funkcja nieparzysta, to taka, dla której f(−x) = −f(x)
czyli wychodzisz od f(−x) i sprawdzasz co Ci wyjdzie
| | 1 | |
f(−x) = 2−x + cos(−x) = |
| + cosx ≠ f(x) i również ≠ −f(x) także funkcja nie jest ani |
| | 2x | |
parzysta ani nieparzysta. Parzystość funkcji oznacza jej symetryczność względem osi OY
natomiast nieparzystość oznacza symetrię względem środka układu współrzędnych.
można to było wywnioskować na innej podstawie, mianowicie cosx jest funkcją parzystą, zatem
mogło być parzyste gdyby 2
x było funkcją parzystą, ale nie jest