Oblicz..
ciag_geo: Oblicz iloraz ciagu geometrycznego (an) o podanych wyrazach poczatkowych, a nastepnie
wyznacz wzor ogolny tego ciagu i oblicz a7.
128, 64, 32, ...
7 mar 13:18
ciag_geo: iloraz mam obliczony, i a7 tez , tylko mam problem z tym wzorem ogolnym.
7 mar 13:21
Agnieszka: a
n = a
1 * 1/2 q
n-1 tak mi sie wydaje bo q jest rowne 1/2 a suma wykladnikow przy a i
q ma byc rowna n dobrze mysle

?
7 mar 13:44
ciag_geo: wynik ma wyjsc an = 28 -n , tylko nie wiem jak do tego dojsc.
7 mar 13:46
Agnieszka: a
1, a
1*1/2, a
1*1/2
2, a
1* 1/2
3, a
1*1/2
4, a
1*1/2
5,
a
1*1/2
6,
128=2
7
a
1=2
7
2
7 * 1/2
6 = 2
ostatni 7 wyraz jest rowny 2 dlatego 2 do 8 bo jakby bylo do 7 - n to by a
7 wyszlo 0 a
ma wyjsc 2 rozumiesz

7 mar 14:10
ciag_geo: szczerze to nie, ale dopiero zaczynam te ciagi geo..
7 mar 14:14
ciag_geo: myslalam ze z tego an = a1 * qn-1 prosto i szybko sie wyznacza..
7 mar 14:16