matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
oblicz
Natalka:
PROSZĘ POMÓŻCIE
a)|6 √13−|7|−|17|−6 √13 b)2−|2− √5|| c)√3−|−√3−1|| d)||√5−5|+|√5+5|−5 √5|
13 wrz 20:01
Gosia:
Wskazówka: |a|=a jeśli a≥0 |a|=−a jeśli a<0 Przykłady 2−
√
5
<0 stąd |2−
√
5
|=−(2−
√
5
)=
√
5
−2
√
5
+5>0 stąd |
√
5
+5|=
√
5
+5
15 wrz 10:04