problem
ola: Rozwiąż układ równań.
x3−x+y=0
y3−y+x=0
13 wrz 18:54
req: wyznacz "y" z pierwszego równania i podstaw w drugim
13 wrz 19:03
ola: robiłam już tak i dalej nic w odpowiedziach mam √2 i −√2
13 wrz 19:07
ola: −x9+3x7−3x5+2x3=0 co dalej?
13 wrz 19:14
Vax: Na początku widzimy, że jeżeli x=0 to y=0 czyli (x,y) = (0,0) działa, zakładamy, że niewiadome
są różne od 0, dodając stronami dostajemy:
x3+y3 = 0 ⇒ y=−x, wstawiamy do 1 równania dostając x3−2x = 0 ⇔x(x−√2)(x+√2) = 0, x=0 już
uwzględniliśmy i dostajemy 2 kolejne pary (x,y) = (√2,−√2) v (−√2,√2). Podsumowując
dany układ spełniają pary liczb:
(x,y) = (0,0) v (−√2,√2) v (√2,−√2)
13 wrz 19:17
ola: ale kozak z Ciebie! Wielkie dzięki!
13 wrz 19:21
Vax: Nie ma sprawy
13 wrz 19:22