wariacje bez powtórzeń
ingrid: Ile można utworzyć liczb 5−yfrowych o różnych cyfrach
a. podzielnych przez 5
b. większych od 60 000
13 wrz 18:49
Eta:
a) takie liczby kończą się zerem lub piatką i cyfry (0,1,2,3,4,5,6,7,8,9}
nie mogą się powtarzać i liczba nie może zaczynać się zerem, bo musi być pięciocyfrowa
no to kończące się zerem
na pierwsze miejsce wybierasz jedną cyfrę z 9−ciu cyfr( bo bez zera)
na drugie też bez zera i bez tej pierwszej czyli jedną z ośmiu cyfr
itd na ostatnim masz ustawione zero , czyli jedna możliwość
z reguły mnożenia mamy:
9*8*7*6*1= ..... takich liczb
teraz kończące się piątką i nie mogą zaczynać zerem
spróbuj napisać ile ich jest ( rozumując podobnie jak podałam wyżej}
czekam na odp
13 wrz 19:15
ingrid: Czyli przy liczbach koñczácych sie 5 mamy
8 (bez 5 i 0 bo nie moze byc na poczatku)* 8*7*6*1 tak?
13 wrz 19:33
Eta:
8 *8*7*6*1= bo na drugim miejscu już może być zero
teraz zsumuj obydwa wyniki i to wszystko
13 wrz 19:38
Eta:
b) jaką cyfrą zaczynają się liczby > 60 000 ?
czekam na odp
13 wrz 19:41
ingrid: pierwszą liczbą większą od 60 000 jest 60 001 więc 6
13 wrz 19:55
Eta:
takie liczby zaczynają się 6−ką lub 7−ką lub 8−ką lub 9−ką
czyli 4 możliwości na pierwsze miejsce
na drugim już mamy 9 możliwości bo bez tej pierwszej , na trzecim .... ? na czwartym... ?
na piatym.. ?
jestem pewna , że teraz już wiesz ile jest takich liczb?
czekam na odp
13 wrz 20:09
ingrid: Czyli będzie 4*9*8*7*6=12096 tak?
Dziękuje bardzo za pomoc
13 wrz 20:12
Eta:
dokładnie tak
13 wrz 20:15