zapisz wielomian w postaci sumy
sunrise: zapisz wielomian w postaci sumy . Chodzi o wykorzystanie wzorów skróconego mnożenia

Niby rozumiem o co chodzi, ale z tego typu przykładem mam problem...
(x+2)
2(x
2−2x+4)=
(3x−1)
2(9x
2 + 3x+1) =
(x+2)(x
4 + 4x
2 +16)(x−2) =
13 wrz 18:14
Eta:
1/ (x+2)(x+2)(x2−2x+4) =(x+2)(x3+8)= .... teraz wymnóż
bo (a+b)(a2−ab+b2)= a3+b3 , a=x b= 2
2/ podobnie .........
3/ (x+2)(x−2)*(x4+4x2+16)=(x2−4)*(x4+4x2+16)= (x2)3− 43= x6 −64
bo (x2−4)(x4+4x2+16) = ze wzoru (a−b)(a2+ab+b2)= a3−b3, dla a= x2 , b= 4
13 wrz 18:35