matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Bar pascal
???:
Witam, mogłby mi ktoś wytłumaczyć jak sie zamienia bar na pascale?
13 wrz 18:13
dero2005:
kG
kG
1 bar = U{daN/cm
2
} = 100 000 pascali = 1,02
= 10 200
cm
2
m
2
N
1 Pa
= 10
−5
bar
m
2
13 wrz 19:26