jeśli cyfry liczby trzycyfrowej x zapiszemy w odwrotnej kolejności to otrzymamy
malaga: jeśli cyfry liczby trzycyfrowej x zapiszemy w odwrotnej kolejności to otrzymamy liczbę y.
Udowodnij, że róznica liczb x i y jest podzielna przez 90
13 wrz 18:10
Jack:
podobnie rozważ, jak poprzednie zadanie.
13 wrz 18:13
malaga: tak ma być

x=100a+10b+c
y=10c +100b+a
x−y=99a−90b−9c
13 wrz 18:15
Jack:
jesli x="abc", to y odwrotny do x, to y="cba"

(wtedy y=c*100+b*10+c)
13 wrz 18:17
malaga: dziekuje
13 wrz 18:22
laise : do −1 odwrotna liczba
24 lis 19:17
Kaja: −1
24 lis 19:18