Funkcja kwadratowa, POMOCY
Nikki: Napisz wzór f kwadratowej w postaci kanonicznej jeśli wiadomo że przyjmuje ona wartości
niedodatnie w przedziale <−2 ,6> a jej wykres przecina oś OY w punkcie A(0, −6)
13 wrz 17:56
Nikki: Pomógłby mi ktoś?
13 wrz 18:38
Eta:
pomogę
13 wrz 18:43
Eta:
x
1=−2 x
2= 6
z postaci iloczynowej: f(x)=a(x+2)(x−6) A(0,−6)
| | 1 | |
to: −6= a(0+2)(0−6) wyznacz a=......... otrzymasz a= |
| |
| | 2 | |
| | x1+x2 | |
teraz xw= |
| = ........ 2 |
| | 2 | |
| | 1 | |
yw= f(xw)= f(2)= |
| (2+2)(2−6)=............ |
| | 2 | |
postać kanoniczna f(x)= a(x−x
w)
2+y
w =.............
powodzenia w rachunkach
13 wrz 18:51
Nikki: f(x)= a(x−xw)2+yw i na tym jest koniec Pani Eto ?
13 wrz 18:56
Nikki: Jeszcze mam takie zadanko:
Funkcja kwadratowa f(x) = x2 + bx + c przyjmuje wartości ujemne tylko wtedy gdy x ∊(−2, 4).
Wyznacz b i c.
13 wrz 18:59
Eta:
| | 1 | |
powinnaś otrzymać z obliczeń xw= 2 yw= −8 i a= |
| |
| | 2 | |
| | 1 | |
zatem postać kanoniczna : f(x)= |
| ( x−2)2−8 |
| | 2 | |
i to wszystko
13 wrz 19:00
Nikki: I tak też mi wyszło
13 wrz 19:01
Eta:
2/ bardzo podobnie
znasz x
1= −2 , x
2= 4, a=1
| | −b | |
jeżeli znasz wzory Viete'a to x1+x2= |
| = −b => −2+4= −b to: b= −2 |
| | a | |
| | c | |
x1*x2= |
| = c => (−2)*4= c to: c= −8 |
| | a | |
jeżeli nie znasz tych wzorów , to
2sposób z postaci iloczynowej
f(x)= (x+2)(x−4) = x
2+2−4x−8= x
2−2x−8 widzisz,że b= −2 , c= −8
13 wrz 19:05
Eta:
i dobrze:......... więcej wiary w siebie

, będą większe korzyści dla Ciebie
13 wrz 19:07
Nikki: Dziękuje ślicznie za pomoc
13 wrz 19:08