Wielomiany
Ya: x
3−6x
2+12x−8 Rozłóż wielomian, wynik ma być (x−2)
3
Potrzebuję pomocy i paru wskazówek jak to zrobić,proszę
13 wrz 17:52
Jack:
skoro wiesz jak ma wyjść, to skorzystaj ze wzoru skróconego mnożenia
(a−b)3=a3−3a2b+3ab2−b3.
13 wrz 17:53
Ya: ale gdyby nie było odpowiedzi,to jak to policzyć,
13 wrz 17:57
Jack:
albo zauważyć, albo pogrupować odpowiednio albo z tw. Bezouta skorzystać.
13 wrz 18:09
Ya: ale jak pogrupować,nie rozumiem
13 wrz 18:13
Jack:
najlepiej grupować gdy się odgadnie jakiś pierwiastek. Tu łatwo odgadnąć x=2.
więc trzeba tak podzielić na dwie "części", żeby każda z nich zerowała się dla x=2. Zauważ
jednak że gdy jedna się zeruje to skoro całość się zeruje, to i druga też się automatycznie
musi zerować.
Najłatwiej wymusić zerowanie dla ostatnich dwóch wyrazeń:
x3−6x2+12x−8 = x3−6x2+8x+4x−8.
Widać że ostatni dwa się zerują dla x=2, wiec pierwsze trzy też. Teraz z pierwszych trzech
wyłącz x przed nawias itp. Dalsza procedura już jest typowa.
13 wrz 18:16
Ya: I o to mi chodziło,w żaden sposób nie mogłam do tego dojść, bardzo dziękuję.
13 wrz 18:19
Jack:
13 wrz 18:19