pomoooooocy :)
agnieszka: Wykaż, że dla kąta ostrego alfa prawdziwa jest równość cos
2alfadin alfa+ sin
2alfa=sin alfa
Na lekcji mieliśmy rózne przykłady, zaczynaliśmy od równania po lewej stronie,
wykorzytstywaliśmy np wzór jedynkowy, albo wzory skróconego mnożenia, wtedy kiedy się dało, a
ja nie mam pojęcia jak to zrobić
agnieszka: I to: czy mógłby mi ktoś sprawdzić:
Przedstaw liczbę a = sin 60stopni−2)
−2 w postaci a+b
√3, gdzie a, b sa liczbami wymiernymi.
| | √3 | | √3 | | 2 | |
a=( |
| −2)−2=( |
| − |
| )−2=√3−2=i jak mam to zpotęgować? bo zapomniałam |
| | 2 | | 2 | | 1 | |