Gustlik: Jacek, ja Ci wyjaśnię, skąd się wziął wzór na a:
Masz dane 2 punkty:
A=(x
A, y
A)
B=(x
B, y
B)
Podstawiasz do funkcji liniowej:
y
B=ax
B+b
y
A=ax
A+b − →odejmujesz stronami
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
y
B−y
A=ax
B−ax
A (b się zredukuje)
y
B−y
A=a(x
B−x
A) /:(x
B−x
A) − wyłączam a przed nawias i dzielę przez ten nawias
Stąd wzór
Metoda, którą zastosował
dero polega na obliczeniu współczynnika kierunkowego a z
powyzszego wzoru. Nastepnie tak otrzymany współczynnik podstawiasz do funkcji liniowej:
W naszym zadaniu a=−3, więc funkcja ma wzór y=−3x+b.
Teraz do funkcji wstawiasz współrzędne jednego z tych punktów A lub B (
dero podstawił A,
stąd równanie −7 = −3*3+b), otrzymasz równanie z niewiadomą b i obliczasz b, a potem obliczone
b wstawiasz do funkcji. W zadaniu b=2 wiec funkcja ma wzór y=−3x+2.
Dodam, że
dero zrobił zadanie tą sama metodą, którą ja rozwiązuję i jest to NAJKRÓTSZA
METODA wyznaczania równania prostej przechodzącej przez 2 punkty.