2 zadanka z treścią
filomenaa: 1. Do 30% roztworu soli o masie 120 dag dodano 30 dag wody.
Ilu procentowy roztwór otrzymano ?
2. Waza z warząchwią ważą 800 g. Warząchew jest 4 razy lżejsza od wazy. O ile mniej od
wazy waży warząchew ?
7 mar 12:34
Zbyszek: Woda to roztwór 0-procentowy.
x-otrzymany roztwór (%)
120*30+30*0=x*150
x=3600/150=24%
7 mar 12:39
Bogdan:
1. Woda ma stężenie 0%.
30*120 + 0*30 = x*150
3600 = 150x
x = 24
Odp.: 24%
2. x - waga wazy
y - waga warząchwi
x + y = 800
x = 4y
Rozwiąż ten układ równań.
7 mar 12:40
7 mar 12:43