graniastosłup prawidłowy
Marks: w graniastosłupie prawidłowym czworokątnym przekątna ma długość 4cm i jest nachylona do
podstawy pod katem 45stopni.Oblicz pole powierzchni i objętość
13 wrz 17:00
dero2005:

dane
D = 4
α = 45
o
| | D√2 | | 4√2 | |
d = |
| = |
| = 2√2 cm − przekątna ściany
|
| | 2 | | 2 | |
d
2 = 2a
2
| | d√2 | | 2√2*√2 | |
a = |
| = |
| = 2 cm − krawędź podstawy
|
| | 2 | | 2 | |
h =
√D2 − d2 =
√42 − (2√2)2 =
√16 − 8 =
√8 = 2
√2 cm − wysokość
V = a
2*h = 2
2*2
√2 = 8
√2 cm
3 − objętość
P = 2a
2 + 4ah = 2*2
2 + 4*2*2
√2 = 8 + 16
√2 cm
2 − pole powierzchni
13 wrz 17:48