log
nicka222: oblicz:
a)log5+log20
b)log0,56,4+log0,55
c)log672−log62
13 wrz 16:54
Nikki: a)log5+log20 z własności logarytmów o tych samych podstawach wiemy że
log5*20 = log100 = 2
b)loga0,56,4+loga0,55 = loga0,5 5*6,4 = loga0,532 = −5
c) z własności logarytmów wiemy że gdy podstawy są te same to wtedy liczby należy podzielić,
odwrotnie do dodawania
loga672 − loga62 = loga672/2 = loga636 = 2
13 wrz 17:00
fiołek: a)log5+log20=log5*20=log100=2
podstawa logarytmu ,której tu nie widać wynosi 10,ponieważ jest to logarytm naturalny i zawsze
tak jest
a 10 do potęgi drugiej wynosi 2
b)reszta została poprawnie napisana przez Nikki
13 wrz 17:17
nicka222: Bardzo Wam dziękuje

*
13 wrz 17:25
Madzia : 2log5 +log4= i co dalej albo jak bo wgl nie wiem jak zrobić resztę podobnych zadań
15 wrz 19:51
krystek: log52+log4=log(25*4)=...
15 wrz 20:35