logarytmy
nicka222: Wiedząc, że log2x=6 oblicz:
a)log2x5
b)log2x−3
c)log21x
d)log26√x5
e)log1√x
f)log21x11
g)log2x3√x
13 wrz 16:40
Patryk: log2x=6 więc z def logarytmu x=26
i to x wstawiamy do tych a b c d ....
13 wrz 16:42
think: zrobię tylko dla jednego przykładu bo reszta jest analogiczna. Korzystasz tutaj z potęg i
własności logarytmu:
log
ab
c = clog
ab
ponieważ inne przykłady są nieczytelnie zapisane, więc robię podpunkt c)
| | 1 | |
log2 |
| = log2x−1 = −1log2x = −1*6 = .... |
| | x | |
13 wrz 16:43
nicka222: Bardzo Wam dziękuję
13 wrz 17:25