grawitacja
Sebastian: Wiedząc,że stała grawitacji wynosi 6,67.1011 N*m2kg2 a promień Ziemi ma
wartość 6370 km.Oblicz masę ziemi.
13 wrz 16:38
Sebastian:
13 wrz 16:51
Sebastian: proszę o pomoc
13 wrz 17:13
Sebastian:
13 wrz 17:38
Malina: g= 6,67.1011 N*m2kg2 : (6370 km)2
jakoś tak trzeba to wyliczyć... myślę.
13 wrz 17:43
hwdtel:
| | GMm | |
Siła grawitacji F= |
| ,działa na masę m siłą F=mg,czyli nadaje masie m
|
| | R2 | |
przyspieszenie ziemskie(akcja dzieje się przy powierzchni Ziemii).M=?−szukane
G(stała Cavendischa)−6,67*10
−11 kg
−1m
3s
−2 ;R=637*10
4m ;g=?
14 wrz 17:05