Fizyka - indukcja
Fizyka:

Na dwóch metalowych szynach nachylonych pod kątem 30* do płaszczyzny poziomej umieszczono
metalowy pręt o średnicy 0,5 mm. Odległość punktów styku pręta z szynami jest równa długości
pręta l=30cm. Szyny zwarto opornikiem o oporze 5 omów. opó elektryczny szyn i pręta jest
bardzo mały w porównaniu z oporem R. Pręt porusza się po szynach bez tarcia. Układ umieszczono
w jednorodnym polu magnetycznym o B=0,5 T
c) Wyjaśnij dlaczego w obwodzie złożonym z pręta, szyn i opornika R popłynie prąd, gdy uklad
umieścimy w polu magnetycznym o ktorym mowa w zadaniu. Przeprowadź rozumowanie doprowadzające
do ustalenia kierunku prądu w obwodzie.
d) Wyraź natężenie prądu indukcyjnego w obwodzie, jako funkcję szybkości pręta (E=0,15V − nie
wiem czy to tak

)
f)Wyjaśnij, dlaczego po pewnym czasie od chwili startu pręt zacznie się poruszać ruchem
jednostajnym
g)Oblicz max szybkość, a którą pręt moze się zsuwać i max natężenie prądu