różnivzka
proszę o pomoc w naprowadzeniu: Rozwiąż różniczkę rzędu drugiego metodą przewidywań:
y'' +4y' +13y = 4sin3x
13 wrz 13:59
Jack:
CORJ:
λ
2+4λ+13=0
λ
2+4λ+4+9=0
(λ+2)
2+9=0
(λ+2−3i)(λ+2+3i)=0
λ
1=−2+3i k
1=1 (krotność)
λ
2=−2−3i k
2=1
Zatem całka ogólna RJ: y(x)=e
(−2+3i)x=e
−2x(C
1cos(3x)+C
2sin(3x) )
CORN:
Przewidujemy rozwiązanie w postaci: b(x)=e
0(Acos3x+Bsin3x); odczytany d=0+3i nie jest
pierwiastkiem równania charakterystycznego dlatego nie domnażamy przez czynnik x
k.
y
1(x)=Acos3x+Bsin3x
y'
1(x)=−3Asin3x+3Bcos3x
y''
1(x)=−9Acos3x−9Bsin3x
−9Acos3x−9Bsin3x+4(−3Asin3x+3Bcos3x)+13(Acos3x+Bsin3x)=4sin3x
cos3x(−9A+12B+13A)+sin3x(−9B−12A+13B)=4sin3x
| | 3 | | 1 | |
Stąd: y(x)=e−2x(C1cos(3x)+C2sin(3x) ) − |
| cos3x+ |
| sin3x |
| | 10 | | 10 | |
13 wrz 15:50
Błagam o pomoc!: to jest koniec?
13 wrz 16:03
Jack:
ano, suma całki ogólnej i szczególnej to końcowe rozwiązanie.
13 wrz 16:06
Błagam o pomoc!: tylko powiedz mi skąd wziąłeś w linijce o całce ogólnej RJ ten cos i sin?
13 wrz 16:14
Jack:
zawsze, gdy z równania ch−cznego wyjadą dwa rozwiązanie zespolone (sprzężone) typu λ=a+ib w
układzie fundamentalnym rozwiązań zapisujemy: eax(C1cosbx +C2sinbx). Wynika to ze wzorów
Eulera.
13 wrz 16:32
Jack pomóż w zadaniu: dzięki wielkie

pozdrawiam!
13 wrz 16:42
Jack pomóż w zadaniu: jeszcze tylko powiedz skąd te macierze?
13 wrz 16:43
Krys: y"−6y'+9y=3x−8ℯx
23 cze 15:13
Krys: Pierwszy etap potrafię zrobić, problemy zaczynają sięprzy 2 etapie
23 cze 15:14
Magda: jak przewidziec prawa strone rożniczki:
(1/2)xcos(2ix)+(1/2)x(ex)
13 sty 11:39