masakra...
olka: obliczyc całki 1) ∫ x3lnxdx 2) ∫ x sin (x2+1)dx
13 wrz 12:50
gwiazda: Przez części te całki .
13 wrz 12:52
olka: ja ich i tak zrobic nie umiem. czarna magia
13 wrz 12:55
gwiazda: a x jest do potegi 3 czy do logarytma ?
13 wrz 13:05
olka: ∫x3lndx
13 wrz 13:07
olka: * sorry poprawka
∫x3lnxdx
13 wrz 13:07
gwiazda: Zaraz Ci zrobię to ale muszę posprzątać .
13 wrz 13:09
olka: ok
13 wrz 13:19
gwiazda: | | 1 | |
To tak | f'=x3 f= |
| x4 g=lnx g'=1/x| |
| | 4 | |
| 1 | | 1 | | 1 | |
| x4*lnx −∫ |
| x4* |
| dx |
| 4 | | 4 | | x | |
13 wrz 13:48
ICSP: a gdzie C ?
13 wrz 13:49
gwiazda: +c zapomniałam
13 wrz 13:49
ICSP:
13 wrz 13:51
olka: 
dzieki a to drugie?
13 wrz 14:08
ICSP: podstawienie t=x2+1
13 wrz 14:10
olka: właśnie tylko tyle wiem, że trzeba podstawić i na tym się kończy moje rozwiązanie...
13 wrz 14:22
gwiazda: tam jest 2x czy x2?
13 wrz 14:26
olka: ∫ x sin (x2+1)dx
13 wrz 14:33
13 wrz 14:37
olka: dzięki wielkie
13 wrz 14:40
gwiazda: Nmzc całki są spoko nieoznaczone nawet
13 wrz 14:42
olka: ja tego zupełnie nie ogarniam
13 wrz 14:43
olka: a może ogarniesz to :
znaleźć w przestrzeni równanie prostej przechodzącej przez punkty A(1,2,3) i B(3,4,6)
bo ja to robiłam przez podstawienie zmiennej t ale jakieś dziwne liczby mi wyszły...
13 wrz 14:45
gwiazda: Tego to ja nie miałam jakoś. Całek jak dużo zrobisz to ogarniesz
13 wrz 14:53
ICSP: dobra. Kto się pode mnie podszywa?
13 wrz 15:18
olka:
13 wrz 15:19
ICSP: przecież nie miałem całek więc nie mogłem napisać "podstawienie t = x2 + 1"
Ktoś się podszywa bo przecież nikt normalny by sobie takiego nicku nie ustawił.
13 wrz 15:20
olka: a tego to ja nie wiem, ja tylko poprosiłam o pomoc w rozwiązaniu zadania
13 wrz 15:21
Trivial:
"nikt
normalny by sobie takiego nicku nie ustawił"
Coś w tym jest.
13 wrz 15:23
olka:
13 wrz 15:24