granica funkcji wielu zmiennych
gwiazda: lim 2x *y2 x2 + y2
(x,y)→(0,0)
Liczę granicę iterowane i po x wychodzi mi 0 a , po y 1 i mogę powiedzieć , po tym , że
granica nie istnieje ?
13 wrz 11:03
Trivial:
Tak. Ale polecam współrzędne biegunowe − prościej.
13 wrz 11:04
Trivial:
(x,y) → (0, 0) ⇒ r→0, φ dowolne (※)
| | 2xy2 | | 2rcosφ*r2sin2φ | |
lim(x,y)→(0,0) |
| = lim※ |
| = lim※ 2rcosφsin2φ = 0. |
| | x2+y2 | | r2 | |
Czyli gdzieś masz błąd w obliczeniach. Granica to 0, bo dla dowolnego φ wyrażenie 2rcosφsin
2φ
dąży do zera.
13 wrz 11:09
gwiazda: Dzięki ale nas nie uczyli współrzędnych biegunowych jedynie podstawienia typu ( 1n, 0)
13 wrz 11:10
Trivial:
| | 1 | |
Obie granice iterowane wynoszą 0, a podstawienia ( |
| , 0) to liczenie z definicji. |
| | n | |
Zdecydowanie najłatwiej przejść na biegunowe.
13 wrz 11:11
Trivial:
Dlaczego? Liczeniem z definicji i iterowaniem można tylko łatwo udowodnić, że granica nie
istnieje albo uzyskać 'kandydata' na granicę, którą potem i tak należy udowodnić w inny
sposób.
13 wrz 11:13
gwiazda: Rozumiem z tymi biegunowymi dzięki .
W przypadku na biegunowym będzie tak ;
lim x3+y3x2+y2
(x, y)→(0, 0)
lim(x,y)→(0,0) r3*cos3φ+r3*sin3φr2*cos2φ+r2*sin2φ=
lim(x,y)→(0,0) r*cosφ+r*sinφ=0?
13 wrz 11:21
Trivial:
Tak, tylko trzeba zmienić zapis w limesie po tym jak przechodzisz na biegunowe.
Zamiast
(x,y) → (0,0)
piszemy:
r→0
φ dowolne.
W moim przykładzie oznaczyłem to symbolem ※, żeby nie przepisywać.
13 wrz 11:24
gwiazda: Aha to wiem , i pytanie czemu w zeszłym przykładzie jest w mianowniku dałeś r
2 ?
13 wrz 11:25
Trivial:
Ah, tylko że w zagadkowy sposób skracasz sinusy kosinusy.
| r3cos3φ+r3sin3φ | | r3(cos3φ+sin3φ | |
| = |
| = |
| r2cos2φ+r2sin2φ | | r2(sin2φ+cos2φ) | |
| | r3(cos3φ+sin3φ) | |
= |
| = r(cos3φ+sin3φ) → 0. |
| | r2 | |
I przy zapisie ułamków używaj dużej literki U, będą czytelniejsze.
13 wrz 11:26
Trivial: warto zapamiętać, że przy współrzędnych biegunowych mamy: x
2+y
2 = r
2. Skraca obliczenia.
13 wrz 11:28
Trivial: (jedynka trygonometryczna)
13 wrz 11:28
gwiazda: A teraz to wszystko wiem a jak są granicę z sin i cos też się da te współrzędne biegunowe?
13 wrz 11:28
Trivial: Da się zawsze, ale czy to uprości − nie wiadomo.

Jakiś konkretny przykład?
13 wrz 11:31
gwiazda: Zrobiłam przykład , że lim(x,y)→(0,0) sin U{1}{{x2+y2} to sin {∞} to nie nie istnieje? a
problem mam z innym.
13 wrz 11:33
Trivial:
| | 1 | | 1 | |
lim(x,y)→(0,0) sin |
| = lim※ sin |
| = [sin( ∞)] = nie istnieje.  |
| | x2+y2 | | r2 | |
13 wrz 11:35
gwiazda: | | 1−cos(x2+y2) | |
lim(x,y)→(0,0) |
| i tu pomysłu nie mam .Bo inne przykłady |
| | (x2+y2)*x2*y2 | |
współrzędnymi biegunowymi wyszły tak jak uczyłeś .
13 wrz 11:52
Trivial:
| | 1−cos(x2+y2) | |
lim(x,y)→(0,0) |
| = |
| | (x2+y2)x2y2 | |
| | 1−cos(r2) | | 1−cos(r2) | |
= lim※ |
| = lim※ |
| . |
| | r2*r2cos2φ*r2sin2φ | | r6(sinφcosφ)2 | |
Najpierw policzmy granicę
| | 1−cos(r2) | | 0 | | sin(r2)*2r | |
lim※ |
| = [ |
| ] =H lim※ |
| = |
| | r6 | | 0 | | 6r5 | |
| | sin(r2) | | 1 | |
= lim※ |
| * |
| = +∞. |
| | r2 | | 3r2 | |
| | 1−cos(r2) | | +∞ | |
A więc w granicy lim※ |
| mamy sytuację [ |
| ]. |
| | r6(sinφcosφ)2 | | (sinφcosφ)2 | |
Teraz zauważamy: (sinφcosφ)
2 ≥ 0 i (sinφcosφ)
2 jest ograniczone − jest to zawsze jakaś liczba
rzeczywista, która nie dąży do nieskończoności, a więc nie mamy nigdy symbolu nieoznaczonego
| | ∞ | | ∞ | |
[ |
| ], oraz [ |
| ] = ∞, zatem ostatecznie: |
| | ∞ | | a | |
| | 1−cos(x2+y2) | |
lim(x,y)→(0,0) |
| = +∞. |
| | (x2+y2)x2y2 | |
Trudny przykład.
13 wrz 12:08
gwiazda: Hehe wymiatasz

Wiem przykłady w książce mamy trudne a na zajęciach 2 przykłady łatwe a
resztę samemu . Wielkie dzięki , a przykładzie jak by były w granicy x−y to co się robi na
współrzędnych biegunowych tak , żebym wiedziała jakby było na kolosie .
13 wrz 12:13
13 wrz 12:16
Trivial:
Aha i trzeba uważać! Współrzędne biegunowe działają dobrze, gdy (x,y) → (0,0).
Przy innych sytuacjach już trochę mniej...
13 wrz 12:19
Trivial:
Wspomnę jeszcze tylko, że jeśli granica wychodzi zależna od φ, to znaczy, że nie istnieje.
Przykład:
| | x2 | | r2cos2φ | |
lim(x,y)→(0,0) |
| = lim※ |
| = lim※ cos2φ = nie istnieje. |
| | x2+y2 | | r2 | |
Teraz już wiesz wszystko, co trzeba.
13 wrz 12:24
gwiazda: | | x3−y3 | |
Aha bo mam lim (x, y)→(1, 1) |
| i skoczyłam i zamieniła ze wzoru górę ze wzorów |
| | y−x | |
skróconego mnożenia i się skróci i wyjdzie −3
13 wrz 12:28
Trivial:
13 wrz 12:29
gwiazda: A co jeśli jest x, y i z też się da na współrzędne biegunowe ?
13 wrz 12:30
Trivial:
Wtedy analogicznie korzystamy ze współrzędnych sferycznych:
| ⎧ | x = rcosφcosθ | |
| ⎨ | y = rsinφcosθ |
|
| ⎩ | z = rsinθ | |
(x,y,z) → (0,0,0) ⇒ r → 0; φ, θ − dowolne.

Ale przyznam się, że takich przykładów nawet nie robiłem. Prawdopodobnie robi je się w taki sam
sposób jak z biegunowymi.
13 wrz 12:35
Trivial: Dobra, ja już lecę. Zostawiam Cię z zabójczymi limesami.
13 wrz 12:37
gwiazda: Dzięki wielkie za pomoc wszystko już wiem
13 wrz 12:39
Daniel296: jak zrobic takie zadanko lim x→0 y→3 cosxy /y
25 wrz 20:51