Macierz
olka: nalesc macierz A'B+3C gdzie
13 wrz 10:44
olka:
13 wrz 10:46
olka: *znalesc
13 wrz 10:48
Trivial: *znaleźć
13 wrz 10:52
olka:
13 wrz 10:52
AS:
A*B = 8 6 3*C = 3 6
1 7 0 3
9 −3
13 wrz 10:57
13 wrz 10:59
olka: a możesz mi rozpisać jak pomnożyć A' * B ?
13 wrz 11:07
Trivial:
A
T = ...
No a potem mnożymy wiersze przez kolumny (rysunek).
13 wrz 11:20
olka: nigdy tego nie mogłam jakoś pojąć...dzięki
13 wrz 11:23
think: A' to macierz transponowana
1 2
2 −1
3 0
B
2 4
3 1
mnożycz pierwszy wiersz macierzy A' przez pierwszą kolumnę macierzy B w ten sposób, że pierwszy
element wiersza A' razy pierwszy element kolumny B + drugi el. wiersza A' razy drugi element
kolumny B i wynik tego mnożenia i sumowania to górny lewy element macierzy A'B, później
pierwszy wiersz razy druga kolumna, następnie drugi wiersz razy pierwsza kolumna itd...
A'B
1*2 + 2*3 1*4 + 2*1
2*2 + −1*3 2*4 + −1*1
3*2 + 0*3 3*4 + 0*1
13 wrz 11:31
olka: zrozumiałam i wyszło mi

dzięki wielkie
13 wrz 11:37