POMOCY!!!!
agniecha: o Funkcji kwadratowej wiadomo, ze ma dwa miejsca zerowe −1 oraz 1 zatem wartość wyrażenia
| | √2−1 | | √2+1 | |
a)0,5 b) |
| c) |
| d) −1 |
| | √3+1 | | √3−1 | |
13 wrz 09:43
Tad: napisz postać iloczynową i wszystko będz jasne ...
13 wrz 09:47
Gustlik: f(x)=a(x+1)(x−1)
f(√2)=...
f(√3)=...
Teraz to podziel, poskracaj co sie da i po zadaniu.
13 wrz 10:29
Gustlik: Możesz jeszcze zrobić tak:
f(x)=a(x2−1), bo da się to zwinąć wzorem skróconego mnożenia i z tego obliczyć f(√2) i
f(√3) − znikną Ci pierwsiastki i będzie łatwiej liczyć.
13 wrz 10:31