nie do przejścia zadanie....pomocy
Ona12222: prosta o równaniu y=−ax+a ma z wykresem funkcji kwadratowej y=−0,5 x2 + 0,5 tylko jeden punkt
wspólny S. Wyznacz wartość parametru a oraz współrzędne punktu S. Dla wyznaczonych wartości
parametru a przedstaw ilustrację graficzną zadania w ukł. współ.
13 wrz 08:52
Gustlik: Rozwiązuje układ równań z parametrem:
y=−0,5 x2 + 0,5
y=−ax+a
−ax+a=−0,5 x2 + 0,5 /*2
−2ax+2a=−x2+1
x2−2ax+2a−1=0
Warunek styczności prostej z parabolą to Δ=0 (bo wtedy układ ma jedną parę rozwiązań x, y czyli
jeden punkt wspólny).
Δ=(−2a)2−4*1*(2a−1)=4a2−8a+4
Δ=0 gdy 4a2−8a+4=0 /:4
a2−2a+1=0
(a−1)2=0
a=1
Odp. Dla parametru a=1 prosta ma z parabolą 1 punkt wspólny − jest styczna do paraboli.
Czyli masz dwie funkcje:
Liniowa y=−x+1
i kwadratowa
y=−0,5 x2 + 0,5
Narysuj teraz tę prosta i parabolę w układzie współrzędnych, myślę, że sobie poradzisz.
13 wrz 09:27
Ona12222: pewnie dziękuje za pomoc
13 wrz 09:31